Jakub Forgács Šport

Ohromný ÚSPECH bystrického džudistu: Má MEDAILU z armádnych MAJSTROVSTIEV sveta, FOTO

Benjamín Maťašeje sa v pavúku na uzbeckom tatami stretol s minuloročným juniorským majstrom Európy a takisto vicemajstrom sveta.

Ilustračný obrázok k článku Ohromný ÚSPECH bystrického džudistu: Má MEDAILU z armádnych MAJSTROVSTIEV sveta, FOTO
7
Galéria
Foto: Ján Gregor

Hneď v prvom roku v seniorskej kategórii si banskobystrický džudista zapísal výrazný úspech do svojej bohatej turnajovej zbierky. „Armádne majstrovstvá sveta, ktoré sa konali minulý týždeň v Taškente (Uzbekistan) si udržujú vynikajúcu kvalitu, nakoniec v Benyho váhe do 100 kilogramov sa v pavúku na uzbeckom tatami stretol s minuloročným juniorským majstrom Európy a takisto vicemajstrom sveta,“ uviedol tréner Branislav Slaný.

Cesta za medailou

V prvom kole si člen VŠC Dukla Banská Bystrica rýchlo poradil s Abdalkarimom Albishom zo Saudskej Arábie, keď súpera prekvapil v 34. sekunde nasadenou pákou a zvíťazil na ipon. V druhom kole pretavil svoj dominantný prejav v zápase s Juhokórejčanom Yu Hyeonjongom do víťazstva na tri súperove tresty.

Semifinálový zápas s juniorským majstrom Európy Talianom Jeanom Carlettim bol dramatický a Benyho výkon na turnaji bol aj v tomto zápase najlepší. „Hodiť Majstra Európy dvakrát na wazari, to nemôže byť náhoda, náš džudista vychytal zápas a vyšiel z neho jednoznačne ako víťaz,“ spomenul Slaný.

Dramatické finále

Vo finále na neho nečakal nik iný ako domáci miláčik publika, druhý z minuloročných Majstrovstiev sveta juniorov, Rustam Shorakmatov. „Nestál proti našemu Duklistovi sám, spolu s ním nastúpili do zápasu plné tribúny domácich fanúšikov. Džudo patrí v Uzbekistane medzi najobľúbenejšie športy a to bolo v preplnenej hale dobre vidieť,“ poznamenal tréner.

Beny udržiaval domáce tribúny v napätí a vare celý zápas, dokázal eliminovať útoky svojho súpera celý riadny čas štyri minúty, a tak zápas šiel do predĺženia. „Finalisti sa snažili v tzv. golden score strhnúť víťazstvo na svoju stranu prvým úspešným hodom alebo technikou v boji na zemi. Nakoniec si domáci diváci zaspievali víťazný chorál, ale až v ôsmej minúte, kedy Uzbekovi vyšla technika a vo vyrovnanom zápase zvíťazil,“ poznamenal.

Tréner Benjamína Maťašejeho Ján Gregor k tomu poznamenal: „Benjamín podal vyzretejší výkon ako na predchádzajúcich turnajoch a zlepšil sa vo viacerých smeroch. Tento výsledok je prvý väčší krok do seniorského džuda. Keď bude pokračovať v tvrdej práci ako doteraz, dočkáme sa určite ďalších výsledkov.“

Zábery z turnaja si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Benjamín Maťašeje exceloval na armádnych majstrovstvách sveta
7
Galéria
Foto: Ján Gregor
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM