Správy

Materinský jazyk v Banskobystrickom kraji? Sú obce, kde slovenčinu uviedli iba 2 % obyvateľov

Medzi obce s najnižším podielom obyvateľov hlásiacich sa k slovenskému materinskému jazyku patria tri obce v okrese Rimavská Sobota.

Ilustračný obrázok k článku Materinský jazyk v Banskobystrickom kraji? Sú obce, kde slovenčinu uviedli iba 2 % obyvateľov
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Najvyšší podiel obyvateľov hlásiacich sa k slovenčine ako k materinskému jazyku je v Žilinskom kraji, naopak, najnižší je medzi obyvateľmi Nitrianskeho kraja. Pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka to v súvislosti s údajmi v ostatnom Sčítaní obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 uviedla Jasmína Stauder komunikujúca zistenia cenzu.

Veľký rozdiel

„Z celkového počtu 691 613 rezidentov Žilinského kraja sa k slovenčine ako materinskému jazyku hlási 654 039 osôb, teda takmer 95 percent obyvateľov. Zo 677 900 obyvateľov s trvalým pobytom v Nitrianskom kraji uviedlo v sčítaní slovenčinu ako materinský jazyk 462 859 obyvateľov, teda vyše 68 percent obyvateľov,“ spresnila hovorkyňa SODB 2021.

Dodala, že v roku 2021 bol v medzicenzálnom porovnaní zaznamenaný najvyšší nárast počtu obyvateľov hlásiacich sa k slovenskému materinskému jazyku v Košickom a Prešovskom kraji. „Oproti roku 2011 bol nárast v Košickom kraji o 48 855 obyva­teľov, čo predstavuje nárast o sedem percentuálnych bodov na 76 percent. V Prešovskom kraji bol nárast oproti roku 2011 o 43 900 o­byvateľov hlásiacich sa k slovenskému materinskému jazyku, čo predstavuje nárast o šesť percentuálnych bodov na 83,5-percentný podiel,“ dodala hovorkyňa.

TOP obce

Na druhej strane, najväčší pokles počas ostatného cenzu zaznamenali v Bratislavskom kraji. Oproti roku 2011 poklesol počet obyvateľov hlásiacich sa k slovenskému materinskému jazyku o takmer štyri percentuálne body na hodnotu 86 percent.

Stauder takisto priblížila, že podľa údajov v sčítaní je v krajine 19 obcí, v ktorých všetci obyvatelia uviedli slovenčinu ako svoj materinský jazyk. „Medzi najväčšie takéto obce patria Kochanovce v okrese Bardejov, Rakša v okrese Turčianske Teplice a Štefanovce v okrese Prešov,“ informovala.

Medzi obce s najnižším podielom obyvateľov hlásiacich sa k slovenskému materinskému jazyku patria tri obce v okrese Rimavská Sobota – Radnovce, Cakov a Žíp, kde podiel rezidentov uvádzajúcich slovenčinu ako materinský jazyk tvoril približne dve percentá obyvateľov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM