Správy

BBSK má veľkú ambíciu: Do zoznamu kultúrneho dedičstva SR chce zapísať VIANOČNÚ tradíciu

V súčasnosti sú betlehemské obchôdzky každoročnou tradíciou nielen v regiónoch BBSK, ale aj na východnom či severnom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku BBSK má veľkú ambíciu: Do zoznamu kultúrneho dedičstva SR chce zapísať VIANOČNÚ tradíciu
Zdroj: TASR

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prichádza s ambíciou zapísať živú tradíciu betlehemských obchôdzok, ktorá sa spája s vianočnými sviatkami, do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Informoval o tom vo štvrtok v Banskej Bystrici predseda BBSK Ondrej Lunter. Vyzval všetkých vedúcich aktívnych betlehemských skupín, primátorov a starostov, aby sa prihlásili pod výzvu kraja na webovej stránke Stredoslovenského osvetového strediska (SOS).

Živá tradícia

Zápisom nového prvku do zoznamu by sa podľa kraja posilnilo postavenie a uznanie betlehemských hier v spoločnosti. Zdôraznila by sa potreba jeho ochrany a revitalizácie, a tiež by sa podporili samotní protagonisti, respektíve lokálni aktéri, ktorí prvok v súčasnosti zachovávajú.

„Je to živá tradícia, ktorú máme možnosť sledovať na dedinách. Chceme dosiahnuť, aby bola uznaná a zachovaná. Každoročne BBSK investuje dva milióny eur do kultúrnych inštitúcií, ktorých sme zriaďovateľom. Kultúra je investícia,“ zdôraznil Lunter.

Viac o príprave nominácie a samotnej Betlehemskej hre, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM