Jakub Forgács Správy

BBSK kompletne zrekonštruoval KILOMETRE ciest: Krajské mesto prepojil s južnými okresmi, FOTO

Priamo na ceste pred obcou Horný Tisovník slávnostne odovzdali do užívania viac ako 16 kilometrov kompletne zrekonštruovaných úsekov ciest v okresoch Detva a Veľký Krtíš.

Ilustračný obrázok k článku BBSK kompletne zrekonštruoval KILOMETRE ciest: Krajské mesto prepojil s južnými okresmi, FOTO
10
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v utorok slávnostne odovzdali do užívania viac ako 16 kilometrov zrekonštruovaných ciest v okresoch Detva a Lučenec. Symbolicky tak uzavreli rozsiahly eurofondový projekt, vďaka ktorému je dnes zrekonštruovaná prakticky celá cesta II/585 a južná časť cesty II/591. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

Mimoriadne náročná obnova

Priamo na ceste, v blízkosti cestného násypu pred obcou Horný Tisovník, zástupcovia BBSK, miestnych samospráv i zhotoviteľa, spoločnosti Colas Slovakia, slávnostne odovzdali do užívania viac ako 16 kilometrov kompletne zrekonštruovaných úsekov ciest v okresoch Detva a Veľký Krtíš.

„Ide o cesty II/585 a II/591, ktoré spájajú Veľký Krtíš, Lučenec a Banskú Bystricu. Rekonštrukciou tu prešlo aj osem mostov, zahŕňala tiež mimoriadne náročnú obnovu spomínaného cestného násypu,“ spomenula Štepáneková.

„Cena za celú rekonštrukciu presiahla 9,2 milióna eur a možná bola najmä vďaka tomu, že viac ako 6,6 milióna eur sa nám podarilo získať z eurofondových zdrojov. Ďakujem všetkým, ktorí k tomu prispeli – kolegom na Úrade BBSK a samozrejme zhotoviteľovi,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Prepojenie miest

Tieto zrekonštruované úseky nadväzujú na ďalšie, v okrese Veľký Krtíš, ktoré BBSK zrekonštruoval v dvoch samostatných etapách a slávnostne ich odovzdal začiatkom leta.

„Dnes tak máme úplne zrekonštruovanú takmer celú cestu II. triedy číslo 585 spájajúcu okresné mestá Veľký Krtíš a Lučenec a celú južnú časť cesty II/591 od Dolnej Strehovej po Vígľaš. Na ňu potom nadväzuje severná časť cesty II/591 pokračujúca od Zvolenskej Slatiny až do Banskej Bystrice. To je viac ako 60 kilometrov kompletne zrekonštruovaných ciest v hodnote 35 miliónov eur, ktoré dnes slúžia obyvateľom nášho kraja,“ doplnil Ondrej Lunter.

Ako dodala Štepáneková, za posledných šesť rokov banskobystrická župa kompletne obnovila asi 800 kilometrov ciest „a znížila tak obrovský investičný dlh, s ktorým cesty II. a III. triedy prešli zo štátu do majetku samosprávnych krajov“.

Zábery zo slávnostného odovzdania do užívania nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

OBRAZOM: BBSK prepojil krajské mesto s južnými okresmi zrekonštruovanou cestou
10
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM