Správy

Aká bude budúcnosť Kúpeľov Sliač? Nárast cien za energie ovplyvní aj CENNÍK služieb

V súčasnosti sú kúpele pre prevádzkovú výluku zatvorené, v prevádzke budú opäť od marca. Dôvodom je aktuálna kríza na trhu s energiami.

Ilustračný obrázok k článku Aká bude budúcnosť Kúpeľov Sliač? Nárast cien za energie ovplyvní aj CENNÍK služieb
17
Galéria
Zdroj: TASR/Jozef Poliak

Kúpeľný pobyt v štátnych Kúpeľoch Sliač vo Zvolenskom okrese absolvovalo vlani celkovo 5 907 hostí. Pre TASR to uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Kúpele Sliač Martin Beňuch. Pripomenul, že ďalšími sú jednodňoví návštevníci, ktorí chodia napríklad na letné kúpalisko s liečivou vodou alebo sa zúčastňujú na kultúrno-spoločenských podujatiach.

Zimná výluka

V súčasnosti sú však podľa neho kúpele pre prevádzkovú výluku zatvorené, v prevádzke budú opäť od marca. Dôvodom je aktuálna kríza na trhu s energiami. „Samozrejme, obávame sa, ako sa inflácia a nárast životných nákladov prejavia na správaní kúpeľných hostí, ktorí si platia sami,“ podotkol tým, že na stredné Slovensko chodia pacienti s kardiologickými ochoreniami. Do kúpeľov však pre liečivú vodu chodia aj pacienti s chorobami pohybového aparátu. „Veríme, že spolu s podporou našich hostí túto neľahkú dobu preklenieme,“ vyhlásil.

Úsporu na prevádzkových nákladoch počas zimnej výluky je podľa jeho slov ťažké odhadnúť, pohybovať sa môže na úrovni približne 190-tisíc eur mesačne. „Záleží to napríklad od reálnej spotreby energií, ktoré budú potrebné na temperovanie budov, a táto spotreba sa bude vyvíjať aj od aktuálneho počasia a vonkajšej teploty. Tiež pri predpoklade výnosov sme vychádzali iba z odhadov a napríklad aj reálneho poklesu vypisovaných návrhov na kúpeľnú liečbu,“ skonštatoval vlani v decembri Beňuch.

Nárast cien

Poznamenal, že nárast cien za energie ovplyvní v tomto roku aj cenník kúpeľných služieb. Podľa predsedu predstavenstva ceny upravili tak, aby v čo najznesiteľnejšej miere pre klientov rešpektovali nárast nákladov na prevádzku kúpeľov.

Majiteľom celého kúpeľného areálu a všetkých prevádzkových budov je štátna spoločnosť Kúpele Sliač, jej akcionármi sú MH Manažment a Všeobecná zdravotná poisťovňa. Zariadenie poskytuje kúpeľnú liečbu srdcovo-cievnych chorôb, chorôb pohybového aparátu, onkologických a gynekologických chorôb aj postcovidového syndrómu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Ikonické Kúpele Sliač
17
Galéria
Zdroj: Kúpele Sliač
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM