Katarína Oravská Samospráva

Zmeny vo volebných obvodoch: Poslanci si neveriacky pretierali oči, hovorilo sa aj o zrelom víne

Mesto bude mať aj v ďalších komunálnych voľbách štyri volebné obvody a 21 poslancov. Kým však poslanci schválili konečný návrh, prebehla zaujímavá debata.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny vo volebných obvodoch: Poslanci si neveriacky pretierali oči, hovorilo sa aj o zrelom víne
Zdroj: Vimeo.com

Mestskí poslanci na včerajšom zastupiteľstve schvaľovali návrh volebných obvodov a návrh na počet poslancov zastupiteľstva vo volebnom období 2014 – 2018. Návrh prešiel, nie však v jeho pôvodnom znení.

Podľa predloženého návrhu mali, tak ako doteraz, zostať štyri volebné obvody a 21 mestských poslancov. Vo volebnom obvode číslo jeden by však počet poslancov klesol z doterajších osem na sedem. V dvojke a trojke by zostalo po šesť poslancov a vo štvorke by k jednému pribudol ešte jeden, čiže by tam boli dvaja poslanci. Ďalšou zmenou bolo to, že Krčulova ulica, ktorá aktuálne patrí pod VO č. 1 by po novom patrila VO č. 2 a opačne, z dvojky by prešla ulica Nálepkova do jednotky. Poslanci s týmto však nesúhlasili.

Viem, ale nepoviem

„Tri razy som si musel pretrieť oči, či je to pravda,“ divil sa mestský poslanec Milan Hašan nad počtom poslancov a prehodením dvoch ulíc. „Rozmýšľal som, prečo sa to udialo, povedal som si, aha, veď ty bývaš na Krčulovej 22, kto má záujem, aby táto ulica, kde sú moji voliči, už nebola v obvode číslo jeden, ale dva a kto má záujem, aby títo ľudia, ktorých poznám ma nemohli voliť,“ pýtal sa Hašan. Ako povedal, napriek tomu, že aj vo VO č. 2 má veľa známych, nesúhlasí s týmto návrhom. Podľa jeho slov to nemá logiku, keďže priemerný počet voličov je rovnaký. „Kto má záujem na tom, aby som bol týmito voličmi odpísaný? Ja viem kto, ale nepoviem teraz, na to príde čas ešte, dobré víno je zrelé víno, keď pomalinky dozrieva,“ dodal Hašan. Na to mu oponoval primátor Jaroslav Demian: „Nechaj dobre vyzrieť to vínko, aby ťa potom nebolela hlava.“

Ako povedala mestská poslankyňa Petra Dzurmanová z VO č. 2 aj ona si niekoľkokrát pretierala oči. Nevidí totiž dôvod, aby sa prehadzovali ulice. Podľa nej je to neseriózne. „Ľudia nám dali dôveru, hlasovali za nás a odrazu po štyroch rokoch má dôjsť ku konfrontácii, keď voliči majú zrátať, kto je dobrý poslanec a zistia, že tí ktorých volili tam nie sú a tých, ktorých tam majú, nepoznajú.“ Dzurmanová navyše prepočítala priemerný počet voličov pri zachovaní pôvodného stavu, pričom jej vyšiel približne rovnaký priemer občanov na jedného poslanca, preto nevidí dôvod na zmenu.

Matematika

„Nepáči sa mi, kam sa uberá táto rozprava. Ja som dával jasný pokyn, 21 poslancov, štyri volebné obvody. Takto to vypočítali,“ reagoval Demian.

Ako uviedla spracovateľka návrhu Iveta Miklošková Vinarčíková, vedúca odboru služieb občanom, diskusia ju prekvapila, nebol v tom totiž žiaden zámer. „Za štyri roky boli viaceré voľby, či už parlamentné, do VÚC-ky, niektoré okrsky sa menili, niektoré ulice sa presúvali z okrsku do okrsku. V týchto voľbách sme okrsky zachovali ako boli v ostatných dvoch voľbách.“

Ako poznamenal Hašan rozdiel je tam 9 voličov. „Vymysleli ste to tak, ale ja viem, že ste to vy nevymysleli, to ja viem veľmi dobre, viem o čo to tu ide, som dlho v politike.“ Na slová spracovateľky reagovala aj poslankyňa Dzurmanová: „Ak sa menili okrsky, tak preto, že ste ich menili vy. Matematicky vám to vyšlo perfektne.“

„Predtým, ako budete rozvíjať konšpiračné teórie, zareagujem. Robili sme to v súlade so zákonom, nič za tým netreba hľadať,“ povedal primátor.

Presun mestskej časti

„Asi som jediná spokojná s rozdelením poslancov, pretože okrsok č. 4 je problematický a bude do budúcna. Myslím si, že to nie je na škodu, keď tam budú dvaja poslanci, lebo vždy tam bolo viac poslancov,“ uviedla mestská poslankyňa Mária Majerčíková.

Viacerí poslanci boli za zachovanie pôvodného počtu poslancov aj ulíc pre jednotlivé obvody. Majerčíková preto dala návrh, aby bola mestská časť Predné Halny pripojená k obvodu č. 1, aby bol priemerný počet obyvateľov na poslanca približne rovnaký vo všetkých obvodoch. Vo štvrtom VO je totiž 1 525 obyvateľov, zatiaľ čo v prvom 7 282.

Nakoniec teda poslanci odsúhlasili štyri obvody, 21 poslancov, pričom sa zachoval pôvodný počet poslancov v obvodoch. Zoznam ulíc sa tiež zachoval s výnimkou mestskej časti Predné Halny, ktorú pripojili k VO č. 1.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM