Samospráva

Vysvietená metropola Horehronia: Čaro nočného Brezna umocňujú nasvietené dominanty

Breznianska samospráva s cieľom zatraktívniť nočnú panorámu mesta nasvietila dominanty námestia ako aj vstup do Brezna smerom na Horehronie.

Ilustračný obrázok k článku Vysvietená metropola Horehronia: Čaro nočného Brezna umocňujú nasvietené dominanty
Zdroj: Mesto Brezno

Pri večernej prechádzke vás isto poteší pohľad na osvetlené historicky hodnotné objekty ako Mariánsky stĺp, výklenková plastika Panny Márie či osvetlené bralo v Predných Halnoch.

Námestie už žiari aj v nočných hodinách. Výrazne k tomu prispela iluminácia pamätihodností Brezna moderným LED osvetlením. Vzácne pamiatky a objekty tak konečne vystúpia z tmy a ukážu sa v celej svojej kráse.

Cieľom je zvýrazniť nočnú panorámu mesta

Večernú atmosféru breznianskeho námestia dotvára nasvietenie jednej z dominánt mesta Mariánskeho stĺpa, zvaného aj Morový stĺp, postaveného za zvonicou, na mieste prvého farského kostola, ktorý zhorel pri požiari v roku 1517. Podľa slov Petra Iľanovského z investičného odboru mestského úradu, táto myšlienka iluminácie budov a objektov sa zrodila s cieľom zvýrazniť nočnú panorámu mesta, čím chceli zatraktívniť mestské prostredie vnímané už z novovybudovaného obchvatu.

„Nasvecujeme mesto tak, aby zaujalo už z diaľky, aby podnietilo návštevníka prísť bližšie, preto sme vyberali vertikálne objekty. Keď ľudia prídu na námestie, uvidia osvetlené jednotlivé historicky hodnotné objekty. Morový stĺp v minulosti v rámci rekonštrukcie námestia už bol obnovený, len išlo o nešťastné technické riešenie a svetlá dlhodobo nefungovali.“

Mariánsky stĺp stojí už takmer 280 rokov

Ak načrieme do histórie, zistíme, že Mariánsky stĺp stojí v Brezne od roku 1741, kedy piarista Wolfgang predniesol mestu prosbu, aby darovalo vhodné miesto na postavenie sochy Panny Márie. Magistrát prosbu vyslyšal a vyznačil pre stĺp so sochou Panny Márie priestor pred farou. Postavili ho na náklady mešťana Juraja Machnera, ktorý mal byť týmto spôsobom potrestaný za verejne vyslovenú kliatbu. V roku 1893 bola celá socha vo veľkom rozsahu opravená. Okolo nej sa nachádzali aj figúrky svätcov, ktoré sa bohužiaľ stratili.

„Vplyvom poveternostných podmienok došlo k zničeniu kamennej hmoty podstavca a stĺp bolo treba rekonštruovať. V roku 1944 napriek protestom proti drahej ponuke bol vyhotovený nový podstavec pre plastiku Panny Márie. Celý objekt bol rekonštruovaný v roku 1988, plastika Panny Márie je kópia,“ uviedla poverená riaditeľka Horehronského múzea Ivica Krištofová. Po rekonštrukcii Morový stĺp 18. augusta 1990 posvätil banskobystrický biskup Rudolf Baláž.

Prekvapí aj osvetlené bralo v Predných Halnoch

Mesto sa snažilo zatraktívniť aj vstup do Brezna a tým podporiť cestovný ruch. Pri ceste autom, alebo aj prechádzke na pešo vás isto príjemne prekvapí osvetlené bralo v Predných Halnoch, smerom na Horehronie.

„Údajne sa pod úrovňou cesty I/66 nachádzajú banské štôlne a aj týmto spôsobom sme chceli zanechať odkaz na históriu baníctva v priestoroch mestskej časti Brezna.“ Nasvietená je aj výklenková plastika Panny Márie na fasáde budovy na Námestí gen. M. R. Štefánika 2 a pribudnú aj ďalšie objekty: kostolná veža katolíckeho a evanjelického kostola ako aj kaplnka na Bráničke. „Do budúcna by sme ešte chceli obnoviť osvetlenie Arény a doplniť osvetlenie pred synagógou.“

LED osvetlenie je financované z rozpočtu mesta, vyžaduje si len minimálnu údržbu a prevádzkovanie nie je finančne nákladné, pretože je použitá LED technológia.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM