Tlačové správy

Vyberáme mobil pre školáka: Koľko dát potrebuje?

Od akého veku má mať dieťa v mobile aj dáta a koľko gigabajtov potrebuje? To je ďalšia otázka, ktorej sa venujeme v našom novom seriáli o školákoch a mobiloch, ktorý sme pripravili spolu s telekomunikačným operátorom 4ka.

Ilustračný obrázok k článku Vyberáme mobil pre školáka: Koľko dát potrebuje?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V predošlých dieloch sme si povedali, že na prvom stupni žiakom zvyčajne stačia aj tlačidlové telefóny, ktoré primárne slúžia na to, aby sa mohli spojiť s rodičmi. Ako však dieťa rastie, rastú aj jeho požiadavky, no tiež schopnosti využiť možnosti, ktoré digitálna doba prináša.

Aj keď mnoho rodičov váha, či dieťaťu dopriať aj mobilné dáta, odpoveď je v tomto jednoznačná. Ochrániť dnes niekoho pred nástrahami internetu je takmer nemožné. Dôležité je preto s dieťaťom pracovať a vychovávať ho, aby ich bolo schopné identifikovať a sa im ubrániť. Dôležité je deťom vysvetliť najmä tieto 3 základné pravidlá:

1. Je potrebné deliť si čas medzi online a skutočným svetom: Na toto musí dozerať aj rodič. Dieťa sa často zabudne vo virtuálnom svete, preto je mu potrebné vyhradiť, koľko času môže tráviť či už hraním online hier alebo na internete. Do toho sa samozrejme počíta nielen čas na mobile, ale aj na počítači.

2. Nie všetko na internete je pravda: Žiaľ, naše školstvo nie vždy vychováva mládež ku kritickému mysleniu. Aj preto na to nesmú rezignovať i rodičia. Vysvetlite potomkovi, že mnoho ľudí na internete úmyselne klame a mnohí sa vydávajú za niekoho, kým v skutočnosti nie sú. Aj preto treba mať od informácií vždy odstup a poriadne zvažovať, čomu uveríme. To platí nielen pre deti.

3. Chráňme si svoje súkromie: Nie všetko patrí automaticky na internet. Algoritmy sociálnych sietí lákajú deti publikovať čo najviac obsahu, hlavne toho osobného. To sa však môže poľahky obrátiť proti nim. V ich veku nie sú dostatočne odolné voči často patologickému tlaku, ktorý môže v online priestore vzniknúť.

Ak sa rozhodnete, že dieťaťu doprajete smartfón a dáta v ňom, zvážte najmä operátora, ktorý ponúka výhodné neviazané služby, ako je napríklad 4ka. Tá umožňuje každý mesiac paušál zvýšiť, alebo znížiť, prípadne prejsť aj len na základnú sadzbu za minútu či MB dát. Nemusíte tak zbytočne platiť za niečo, čo nepotrebujete.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: 4ka
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM