Komunálne voľby

Voľby na Horehroní: Volebné miestnosti po novom zatvoria až dve hodiny pred polnocou

Okrem primátora si Brezňania volia aj 21 poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí svojimi rozhodnutiami ovplyvnia kvalitu života viac ako 20-tisíc obyvateľov Brezna.

Ilustračný obrázok k článku Voľby na Horehroní: Volebné miestnosti po novom zatvoria až dve hodiny pred polnocou
Zdroj: TASR

Voľby do orgánov samosprávy obcí sa konajú v sobotu 10. novembra, pričom volebné miestnosti budú v porovnaní s predchádzajúcim hlasovaním spred štyroch rokov otvorené od 7.00 až do 22.00.

Právo voliť má obyvateľ obce, ktorý v nej má trvalý pobyt a najneskôr v deň konania komunálnych volieb dovŕši 18 rokov veku. Voličské preukazy sa pri týchto voľbách nevydávajú, takže hlasovať môže len v mieste svojho trvalého bydliska a to vo volebnom okrsku, v ktorého zozname je zapísaný.

V Brezne je ich celkovo 22 a sú zoskupené do štyroch volebných obvodov. V prvom si hlasujúci zvolia osem poslancov, v druhom a treťom po šesť a vo štvrtom obvode jedného zástupcu v mestskom parlamente.

Voliči tak na štyri roky udelia mandát dovedna 21 poslancom, ktorí budú rozhodovať o základných otázkach života v meste od miestnych daní a poplatkov cez komunálne služby až po parkovaciu politiku.

Aký je postup pri hlasovaní

Po príchode do volebnej miestnosti je volič povinný preukázať okrskovej volebnej komisii svoju totožnosť a to predložením občianskeho preukazu alebo dokladu o pobyte pre cudzinca. Komisia mu následne vydá prázdnu obálku a dva hlasovacie lístky – jeden pre voľby do obecného resp. mestského zastupiteľstva a druhý pre voľby starostu obce resp. primátora mesta.

Každý volič sa musí pred hlasovaním odobrať do osobitného priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Pri voľbe poslancov do zastupiteľstva môže na lístku zakrúžkovať najviac toľko poradových čísiel kandidátov, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených.

Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, je uvedený priamo na hlasovacom lístku. Iné je to pri voľbe starostu resp. primátora, kde volič môže zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta. Oba hlasovacie lístky potom vloží do obálky a vhodí do volebnej schránky. Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky je volič povinný odložiť do zapečatenej urny na to určenej, inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.

Komisia nesmie voličom upravovať lístky

Volič, ktorý pre zdravotné postihnutie nemôže sám hlasovať a oznámi túto skutočnosť okrskovej volebnej komisii, má právo vziať so sebou inú spôsobilú osobu, aby podľa jeho pokynov a zákona upravila hlasovací lístok a vložila ho do obálky.

To sa netýka členov okrskovej volebnej komisie, ktorí voličom nesmú upravovať hlasovacie lístky. Podobný postup platí aj v prípade, keď volič pre svoje zdravotné postihnutie nemôže sám vložiť obálku do volebnej schránky. V jeho prítomnosti tak môže urobiť iná osoba, nie však člen komisie.

Pokiaľ sa občan nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo požiadať mesto a v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej schránky, a to len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola komisia zriadená. Aj v tomto prípade sa hlasuje tak, aby bola dodržaná tajnosť voľby.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM