Aktualizované Správy

V nedeľu bude fúkať veľmi silný vietor. Pre Brezno platí výstraha 3. stupňa!

Meteorológovia očakávajú v nedeľu (29.10.) silný vietor, ktorý na horách v okolí Brezna môže dosiahnuť rýchlosť až 180 km/h!

Ilustračný obrázok k článku V nedeľu bude fúkať veľmi silný vietor. Pre Brezno platí výstraha 3. stupňa!
5
Galéria
Zdroj: TASR

Na hrebeňoch hôr nad pásmom lesa sa vyskytne až mohutná víchrica. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

V nedeľu v podvečerných hodinách na severe stredného a východného Slovenska sa ojedinele môžu tvoriť aj snehové jazyky v dôsledku silného vetra a poklesu hranice sneženia až na zhruba 500 m nad morom.

„Snehové jazyky môžu komplikovať situáciu na cestách v severných okresoch stredného a východného Slovenska ešte aj v pondelok (30.10.) zrána,“ spresnili meteorológovia.

Až tretí stupeň

V nedeľu vydal SHMÚ pred silným vetrom výstrahu 1. až 3. stupňa. Meteorológovia očakávajú, že dosiahne krátkodobo v nárazoch 65 až 105 km/h.

Najvážnejšia situácia v osídlených oblastiach sa očakáva na juhozápade Slovenska. V okresoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec a Dunajská Streda by mala rýchlosť vetra dosiahnuť 105 až 115 kilometrov za hodinu.

Najvyššiu rýchlosť, miestami v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu, by mal podľa meteorológov vietor dosiahnuť na horách v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Tvrdošín.

Aj v tomto prípade vydal SHMÚ najvyššiu možnú výstrahu, s platnosťou od 09.00 do 18.00 h. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká, pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká,“ varujú meteorológovia.

Silný vietor zafúka aj v ďalších krajoch Slovenska. Pre územie Trenčianskeho, Žilinského, Trnavského, Nitrianskeho kraja a okresy Košice – okolie a Rožňava platí výstraha 2. stupňa od 09.00 do 18.00 h. Vietor by tam mal dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 km/h.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM