Katarína Oravská Rôzne

V meste sa opäť sadilo pre novonarodených Brezňanov: Svoj stromček má aj len niekoľkodňová Sofia

Arborétum nad nemocnicou sa nám opäť rozrástlo. Tentoraz o jablone, hrušky, čerešne či slivky. Pomaly je to už tradícia sadiť stromčeky pre novonarodených Brezňanov. Svoj má aj len niekoľkodňová Sofia či primátorov syn.

Ilustračný obrázok k článku V meste sa opäť sadilo pre novonarodených Brezňanov: Svoj stromček má aj len niekoľkodňová Sofia
Zdroj: Dnes24.sk

Rodiča mali opäť príležitosť posadiť svojim detičkám stromček v Arboréte Banisko. „Najmladšími účastníkmi boli dvojičky Jakub a Patrik, ďalej Oliver a malý Tomáš Abel,“ prezradil Ľubo Longauer, predseda OZ Horehronská banská cesta, ktoré arborétum pod nemocnicou obnovilo. Pozemky si prenajalo od mesta. Stromček svojmu novonarodenému synovi posadil teda aj samotný brezniansky primátor Tomáš Abel.

Sadenia sa dokopy zúčastnilo dvanásť rodín. Zasadilo sa osemnásť stromčekov a kríčkov. Väčšie detičky boli odmenené za svoju prácu a pomoc sladkým medovníkom a džúsom. Pri sadení prišli pomôcť aj žiaci z III. A triedy ZŠ s MŠ Karola Rapoša, Pionierska 4. Odborný dozor robil Milan Dolňan, riaditeľ Mestských lesov. Ten zasadil stromček svojej vnučke Sofii, ktorá sa narodila len tri dni predtým.

Školáci sa hneď po príchode chopili náradia, s ktorým upravovali jamky, zasadili si skalničky a nosili vodu na polievanie stromčekov. „Ako šibnutím čarovného prútika sa nám podarilo zasadiť 4 jablone, 4 hrušky, 2 čerešne, 2 slivky, 5 kríčkov a 1 magnóliu. Rodičia po skončení sadenia stromčekov prisľúbili, že podľa svojich možností budú Arborétum navštevovať. Po vybudovaní preliezačiek, hojdačiek, kolotoča a altánku, to pre nich bude ešte zaujímavejšie,“ povedal Longauer. V areáli sa už nachádza búdka susedskej knižnice, v ktorej sa pravidelne obmieňajú knihy.

„Treba nám ešte vyriešiť vodovod na polievanie stromčekov, aby sme nemuseli po vodu chodiť až do blízkeho potoka. Postavíme rímsky vodovod, pomocou hup-cup (trkač vody) tak budeme vodu dopravovať až k stromčekom a ostatným vysadeným rastlinkám. Všetky tieto námety čerpáme z histórie a technického vybavenia bývalej roľníckej školy na Banisku,“ uviedol Longauer.

Prvýkrát sa stromčeky sadili na jar a druhýkrát na jeseň minulý rok a po tohtoročnom úspechu to vyzerá tak, že sa zrodila pekná tradícia Brezňanov. Zasadiť si svoj strom mohli všetky deti narodene v od novembra 2014 do apríla 2015.

Foto: ilustračné, HBC

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM