Rôzne

Tipy na víkend: Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky prinesie aj ochutnávku valaskej kuchyne

Prvý májový víkend prináša chuť pôvodnej valaskej kuchyne. Toto obdobie v roku sa spája s prvým vyháňaním oviec na pašu.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na víkend: Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky prinesie aj ochutnávku valaskej kuchyne
40
Galéria
Zdroj: TASR

Víkend v Brezne a okolí začína 74. Výročím dňa víťazstva nad fašizmom – Spomienkové zhromaždenie, pietny akt sa uskutoční v piatok 3. mája o 11:00 hod na Námestí gen. M. R. Štefánika, Brezno.

Slávnosti sv. Juraja

Jubilejný 20. ročník prináša pestrý program:

  • 10:00 – slávnostná sv. omša v kostole sv. Juraja
  • 11:30 – alegorický sprievod od kostola sv. Juraja
  • 11:45 – otvorenie poľnohospodárskeho roka a turistickej sezóny, kultúrny program folklórnych a umeleckých súborov, tradičný ľudový jarmok
  • Tešiť sa môžete na legendu československého humoru Andera z Košíc, ktorý vystúpi o 14:30 hod.

Spoluúčinkujú: Traja z raja, Folklórny súbor priehyba, Trnki a ľudová hudba Jána Maka, Šermiarska skupina Berezun, Sokoliari majstra Vagana. Miesto a čas: 5. mája, Podbrezová, Lopej 10:00 hod.

Horehronská valaška

V nedeľu 5. mája 2019 sa v kultúrnom dome obce Telgárt o 13:30 hod uskutoční 56. ročník regionálnej súťažnej prehliadky hudobného folklóru detí z okresu Brezno – O Horehronskú valašku.

Deň valaskej kultúry

V nedeľu 5. mája je na Horehroní pripravené tradičné podujatie, unikátne svojim charakterom, ktorým spoločne obnovíme tradície spred 100 rokov spojené so salašníctvom.

Salaš Zbojská, Matica Slovenská spolu s oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE pripravili podujatie Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky, ktoré sa uskutoční v areáli Salaša Zbojská, medzi Obcou Pohronská Polhora a mestom Tisovec.

Podujatie je oslavou našich predkov, valachov a ich kultúry, pôvodnej valaskej gastronómie, jej umenia a rozmanitostí v sprievode bohatého kultúrneho programu. Hostia budú mať možnosť ochutnať pôvodnú valaskú kuchyňu z domácej produkcie Salaša Zbojská od výborných ovčích syrov, bryndze, pečenú baraninku, či Tľapkance, Tisovské šúľance.

V tejto tradícii sa bude niesť aj nedeľný program. Zrána prídu valasi so svojimi ovcami z okolitých chotárov, stáda oviec sa spoja, zamiešajú a požehnajú pri Kaplnke Sv. Juraja priamo na Salaši Zbojská.

Tradičným aktom bude sprevádzať pán Martin Tesák. Následne sa ovce prvý krát vyženú sa pašu a odídu s valachmi, ktorí sa budú o ne starať a chrániť och po celý poľnohospodár­ky rok.

Zdroj: Mesto Brezno, horehronie.sk, Ilustračné foto: TASR

Zbojnícka jazda
40
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM