Kristína Kožiaková Rôzne Rôzne

Sladkému umeniu breznianskej cukrárky nechýba fantázia: Upiekla slniečko aj truhlu

Brezňanka Erika vytvára z tort hotové umelecké diela. Je vyučená cukrárka a pečeniu sa venuje už 26 rokov. Akú najťažšiu tortu upiekla a kto jej pomáha?

Ilustračný obrázok k článku Sladkému umeniu breznianskej cukrárky nechýba fantázia: Upiekla slniečko aj truhlu
Zdroj: Torty Erika

Erika Svetlíková sa pečeniu tort venuje od skončenia školy. Je vyučená cukrárka, no novým trendom a spôsobom výroby sa stále učí. Viac o jej nádherných sladkých výtvoroch sme zisťovali v rozhovore.

Aké boli začiatky Vášho pečenia?

Zo začiatku som piekla pre rodinu a známych, ale plynule som prešla aj na pečenie tort na objednávku.

Na ktoré príležitosti pečiete najviac?

Najčastejšie pečiem narodeninové torty. Venujem sa však aj svadobným či tortám pri rôznych príležitostiach.

Ľudia prídu za Vami už s konkrétnou požiadavkou?

Väčšinou prídu už s nápadom a ja ho realizujem podľa predstáv. Pomáha mi a inšpiráciu hľadám aj na internete. Ak treba, nájdem obrázky tam. Stále si však myslím, že aj rovnaký námet spracujú dve rôzne cukrárky inak. V škole sme sa učili len základy ako sú ružičky, holúbky a kaly, a to bolo všetko. Teraz som taký samouk.

Koľko času Vám zaberie výroba torty a čo Vás potrápi najviac?

Je to veľmi individuálne. Podľa toho, či treba niečo modelovať, či sú tam postavičky, ozdoby ako ružičky a iné kvety. Časovo je to dosť náročné, pretože dnes si ľudia povymýšľajú rôzne veci a fantázii sa medze nekladú. Niektoré ozdoby si pečiem, a to je zdĺhavý proces. Taká menšia torta s malou ozdobou mi trvá aj štyri hodiny. Najčastejšie pracujem a modelujem z marcipánu a všetko na torte je zvyčajne jedlé. Modelovanie figúrok a rôznych ozdôb je na čas najnáročnejšie a s tým mi veľmi pomáha aj moja dcéra Erika.

Ktoré torty Vám najviac utkveli v pamäti?

Spomeniem si na svoju najťažšiu tortu. Tá mala 25 kg. Bolo to slniečko pre deti vo Valaskej. Priemer malo 80 centimetrov. Čo sa týka najnetradičnejšej požiadavky, neboli to prsia ani zadok, ktoré sú už v podstate bežné, ale raz som upiekla truhlu. Bolo to pre mňa dosť morbídne. Bola to malá torta s krížikom na vrchu. Paradoxom je, že to dal upiecť jeden známy pre svoju priateľku.

Najzložitejšia torta bola pre jednu pani k 50tke. Tá bola najnáročnejšia práve kvôli lístkom, ktoré sa piekli osobitne a pri pomalom schnutí sa museli špeciálne tvarovať.

Aké príchute preferujú Brezňania?

Najviac ide čokoláda, jahoda a vanilka. V lete je to určite ovocie a častokrát tvaroh. Letné torty sú sviežejšie. Na zimu sa viac pečú čokoládové a orechové torty.

Venujete sa aj niečomu inému?

Venujem sa aj pečeniu zákuskov na Vianoce, Veľkú noc a samozrejme pečiem koláče aj na svadby. Svoje koláče a torty viem upiecť aj v bezlepkovej for­me.

Pozrite si sladké výtvory breznianskej cukrárky v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

Obľúbená Divadelná Chalupka je späť. Bohatý PROGRAM v Brezne aj na Horehroní

Mladý spevák z Brezna zažiaril v Talente. Dočkal sa pocty od Slávika aj Bílej

V OBRAZOCH: Sladká krása od Brezňanky Eriky
32
Galéria
Zdroj: Torty Erika
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM