Kristína Kožiaková Rôzne

Robia nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 mien, na ktoré môžu byť Brezňania pyšní

Hoci už nebývajú v našom meste, Brezno stále zostane ich rodiskom. Pozrite si päť mien, ktoré nás preslávili nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Pavol Habera, Adriana Karembeu, a to zďaleka nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Robia nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 mien, na ktoré môžu byť Brezňania pyšní
Zdroj: TASR

Breznu robia dobré meno nielen na slovensku ale aj v zahraničí. Svojím talentom a umom dokázali preraziť a naše mesto to môže len tešiť. Vybrali sme pre vás päť osobností, ktoré stoja za zmienku.

Ivan Bella

Kozmonaut Ivan Bella sa narodil 21. mája 1964 v Brezne a pochádza z Dolnej Lehoty. V rokoch 1979–1983 študoval na Vojenskom gymnáziu v Banskej Bystrici. V štúdiu pokračoval na Vysokej vojenskej leteckej škole SNP v Košiciach (1983–1987) roku 1983 sa stal pilotom, neskôr pilotom taktických stíhacích lietadiel. Od roku 1993 slúžil v 33. leteckej základni stíhacích a bombardovacích lietadiel v Malackách. Lietal na strojoch MiG-21 a Su-22. 23. marca 1998 odišiel do podmoskovského Hviezdneho mestečka, kde sa začal pripravovať na vesmírny let. V auguste 1998 ho vybrali za člena hlavnej rusko-francúzsko-slovenskej posádky 27. expedície na Mir, ktorá odštartovala 20. februára 1999. Od roku 2012 je oficiálnym patrónom Parku tmavej oblohy Poloniny.

V roku 1999 mu prezident Rudolf Schuster prepožičal štátne vyznamenanie, vojenský Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. V apríli 1999 udelilo mesto Brezno svojmu rodákovi čestné občianstvo. V roku 2001 bola na jeho počesť pomenovaná planétka (22901) Ivanbella.

Pavel Bruchala

Asi málokto vie, že slovenský moderátor Pavol Bruchala sa narodil v Brezne (25. október 1977). Po skončení skončení Strednej obchodnej školy pracoval v cestovnej kancelárii, neskôr ako garderobiér v Štátnej Opere v Bratislave. Vyštudoval herectvo (na Akadémii umení v Banskej Bystrici a na VŠMU v Bratislave). Už roky pôsobí ako moderátor v rôznych komerčných televíziách.

Pavol Habera

Brezňan, rodený ako Pavel Habera a v súčasnosti viac známy ako Paľo Habera, je slovenský spevák, hudobník, skladateľ a muzikálový herec. Hoci študoval ekonómiu, zakotvil pri hudbe. Pred nástupom na základnú vojenskú službu pôsobil v kapele Tristo hrmených – 300 HR, neskôr v skupine Burčiak. Po vojenskej službe pôsobil v skupine Avion. Od roku 1988 hrá s martinskou skupinou Team. Najčastejším Haberovým textárom je Daniel Hevier. Istý čas žil aj v USA, momentálne býva v Prahe. Jeho životnou partnerkou je česká modelka Daniela Peštová, s ktorou má dcéru Elu a syna Paula. Pavol Habera bol členom poroty súťaže Slovensko hľadá SuperStar aj porotcom v súťaži Česko Slovenská Superstar. Je známy predovšetkým ako spevák, uplatňuje sa však aj ako skladateľ.

Adriana Karembeu

Je vysoká 185 cm a je známa tým, že má najdlhšie nohy vo svete módy. Adriana Karembeu, rod. Sklenaříková (* 17. september 1971, Brezno) je slovenská modelka. Študovala v Prahe medicínu, ale štúdium zanechala a rozhodla naplno sa venovať modelingu. V decembri 1998 sa vydala za francúzskeho futbalistu Christiana Karembeu a prijala jeho meno. Rozišli sa v marci 2011. Pracovala pre elitných návrhárov, ale najviac sa preslávila ako Miss Wonderbra. Známu podprsenku propagovala celých päť rokov. V roku 2006 bola zvolená za naj-sexy ženu na svete v časopise FHM.

Lukáš Latinák

Lukáš Latinák (* 28. február 1977, Brezno) je slovenský herec a glosátor. Jeho rodičia pochádzajú z Heľpy, detstvo prežil v Hriňovej. Vyučil sa za sklára, potom vyštudoval herectvo na VŠMU spoločne s Róbertom Jakabom, Jurajom Kemkom a Mariánom Miezgom. Je členom hereckého súboru divadla Astorka Korzo '90. Hosťuje aj v SND. Zahral si niekoľko hlavných a vedľajších epizódnych postáv v českých a slovenských filmoch.

Do povedomia širšej slovenskej verejnosti sa Lukáš dostal stvárnením seriálových postáv v televízii, hlavne postavou Karola Hurku v seriáli Profesionáli. Pôsobil v relácii Partička aj v seriáli o Slovenku, kde cestoval so svojimi kolegami a spoznával krásy Slovenska, Vo štvorici po slovensku a Vo štvorici po slovensku vlakom. V roku 2011 si prevzal aj sošku absolútny OTO 2010.

Môže vás zaujímať:

Mladá Brezňanka Zita (26) prerazila za veľkou mlákou. Plánuje kolekciu vlastných plaviek!

Ľuboš (31), rodák z Brezna, kombinuje maľbu s digitálnou technikou: Zaujal aj v USA, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Wikipedia/TAS­R/Dnes24

Osobnosti spojené s Breznom: Pozrite na koho môžeme byť pyšní
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM