Tlačové správy

Poznáte históriu puzzle?

Obľúbená zábavka na dlhé večery, lenivé dni a skvelý relax po náročnom pracovnom týždni – to sú puzzle.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte históriu puzzle?
Foto: Monika Földešiová / Zdroj: Dnes24.sk

Ich univerzálnosť je veľkým plusom – zabavia sa pri nich deti, ktoré si zlepšia jemnú motoriku, predstavivosť a logické myslenie, stredná generácia ich zbožňuje kvôli tomu, že pri nich zabudne na starosti každodenného života a tí starší? Pokiaľ vidia, môžu si s nimi spríjemniť dôchodok. A keď vidia horšie? V obchode nájdete puzzle, ktoré majú väčšie dieliky a ľahšie sa skladajú. A komu môžeme vďačiť za túto super kratochvíľu?

Puzzle neboli hračka

Teda boli, ale zároveň neboli. Ako to je možné? Vymyslel ich britský kartograf a rytec John Spilsbury a vyzerali úplne ináč ako dnes – boli z dreva a vďaka nim sa mali deti naučiť zemepis. Takže to bola hračka a zároveň učebná pomôcka, vďaka ktorej sa ľudia učili spoznávať svet. Prvé puzzle vznikli koncom 17. storočia a boli vyrezané z dreva. Z drevenej mapy sveta, vyrezané boli iba určité štáty a deti mali nájsť správnu „dieru“, do ktorej daná krajina pasuje. Vtedy John ešte netušil, že o tri storočia neskôr si budú môcť kúpiť aj papierové 5000-kusové puzzle.

Fenomén puzzle

Z puzzle sa stal svetový fenomén, v ich stavaní sa konajú rôzne súťaže, ktoré majú aj medzinárodný charakter. A viete, prečo sa puzzle volajú puzzle? Pretože firma, ktorá patrila medzi najznámejších výrobcov tejto papierovej skladačky sa volala Puzzle. Stalo sa to aj iným popredným výrobcom v rôznych oblastiach – napríklad Botasu, podľa ktorého sa dodnes tenisky volajú botasky.

Škola hrou je dôležitá

John Spilsbury pochopil, že deti sa najlepšie naučia niečo nové hravou formou. Trvalo len 4 storočia a na slovenských školách sa konečne začala používať táto metóda – škola hrou. Aj preto má na vyučovaní školská interaktívna tabuľa konečne svoje miesto, vďaka čomu majú deti konečne pocit, že sú plnohodnotnou súčasťou vyučovacej hodiny. A to je dôležité.

foto: iustračná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM