Kristína Kožiaková Kultúra

Pokoj v duši aj Varúj...! 5 známych filmov natočených v okolí Brezna

Okolie Brezna je pre natáčanie filmov rozhodne atraktívne. Krásna príroda je lákadlom pre mnohých režisérov. Poznáte filmy, ktoré sa natáčali v našom okolí?

Ilustračný obrázok k článku Pokoj v duši aj Varúj...! 5 známych filmov natočených v okolí Brezna
Zdroj: Erik Praus

Okolie nášho mesta a prírodu Horehronia využívajú režiséri aj dokumentaristi. Diela ako Vo vetre kopýt alebo film Poľana dokonca nezostali nepovšimnuté aj u odbornej verejnosti. Tentokrát sme sa zamerali na rozsiahlejšie diela akými sú filmy, ktoré sa natáčali v okolí Brezna.

Nevera po Slovensky

Už pomaly kultový film Nevera po slovensky režiséra Juraja Jakubiska sa natáčal v roku 1980 v dedine Čierny Balog. Presnejšou lokáciou bola takzvaná Stará dolina a typické dedinské prostredie priamo v obci. Chata, na ktorej boli ženy ubytované, kedysi skutočne plnila svoj účel. Bola určená robotníkom na prespávanie, no v roku 2005 ju zrovnali so zemou. Aj keď snahy o jej zachovanie boli dosť intenzívne. Na pôvodnom mieste chaty dnes stojí altánok na opekanie a v bezprostrednej blízkosti je druhá chatka, žiaľ nie je v udržiavanom stave. Nevera po slovensky bola najprv nakrútená ako 3-dielny film. Až neskôr bola zostrihaná do jednej snímky. Vo filme o lesných robotníkoch si zahrali známi herci, Zuzana Kronerová, Viera Pavlíková, Milan Kiš a Václav Baur.

Pokoj v duši

Druhým filmov natáčaným v dedine Čierny Balog je dráma Pokoj v duši z roku 2009. Ide o celovečerný hraný debutu režiséra Vladimíra Balka. Tvorcovia sa rozhodli aj pre odvážne kaskadérske scény. Vybrali sa na nakrúcanie do rómskej osady, aj na výstup na vrch Vepor. Natáčali dokonca z vrtuľníka. Štáb absolvoval aj niekoľkodňové náročné čakanie na pasúceho sa jeleňa. Nátačanie trvalo 45 dní a zúčastnilo sa ho 32 hercov a 650 komparzistov. Zo známych hereckých mien spomenieme Romana Luknára, Ľuba Romana a Helenu Krajčovičovú. Za premiérový víkend si ho do kín po celom Slovensku prišlo pozrieť neuveriteľných 20 464 divákov. Titulnú skladbu k filmu naspievala Jana Kirschner.

Zem, ktorá hľadá svoje nebo

Film, ktorý bol natočený v obci Pohorelá nieje len jej portrétom, ale určite je portrétom nielen Horehronia, ale mnohých dedín aj oblastí, ktoré nájdeme na celom Slovensku. Je to o ľuďoch, ktorí sa nachádzajú v postkomunistickom kŕči.Film vykresľuje päť rôznych osudov. Osudy ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, žijúci na hrane, ľudia, ktorí nenachádzajú prácu v regióne a žijú odlúčení od rodiny v postkomunistickej dezilúzii.

„Príbeh jednej horehronskej obce cez osudy jej obyvateľov je reflexiou sociálnej a ekonomickej reality súčasného Slovenska a zároveň hľadaním zmyslu bytia či vzťahu k svojej zemi, ku svojím koreňom,“ prezradil režisér filmu Erik Praus.

Varúúúj…!

Prvý slovenský hraný film nakrútený po druhej svetovej vojne. Mnohí Slováci pred prvou svetovou vojnou emigrovali do Ameriky za lepším životom, pretože na Slovensku vládol útlak zo strany vládnucej maďarskej moci a ľudia si nedokázali nájsť prácu. Tak ako iní, za more odchádza aj mladý horal Ondrej Muranica,aby si vo vysnívanom Novom svete našiel prácu a zarobil peniaze pre svoju rodinu. Sny a nádeje na lepší život mu však zmarí banská katastrofa po ktorej stratí pamäť a kolotoč problémov len začína. Hlavných úloh sa zhostili herci Paľo Bielik, Jiřina Štěpničková a Július Pántik. Film sa natáčal v Nízkych Tatrách v lokalite Čertovica.

Desať percent nádeje

Pozadie filmu sa odohráva v pracovnom prostredí Železiarní Podbrezová. Kolektív pracovníkov pri vysokej peci sa snaží všetkými prostriedkami o záchranu zraneného spolupracovníka. V najkritickejších chvíľach sa postupne odhaľujú charaktery členov partie, ale aj rodinné a citové problémy zraneného. Film sa natáčal okrem iného priamo v Podbrezovaje, ale aj v obci Čierny Balog. Medzi hlavné postavy patrili zvučné mená ako Július Pántik, Radoslav Brzobohatý, Bronislav Križan či Božidara Turzonovová.

Môže vás zaujímať:

FOTO: Život starej osade vdýchli nadšenci vidieka. Počuli ste už o Kysuci neďaleko Brezna?

Dedina pri Brezne je priam nabitá atrakciami. Vlak na ihrisku aj fašiangy rovno na svahu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM