Správy

Pellegrini s Dolinkovou dorazili na Horehronie: Dôvodom bola dôležitá ZMENA v nemocnici, FOTO

Nemocnicu s poliklinikou Brezno od začiatku marca zaradili do vyššej, druhej úrovne v rámci kategorizácie siete nemocníc. Prečo sa tak rozhodlo?

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini s Dolinkovou dorazili na Horehronie: Dôvodom bola dôležitá ZMENA v nemocnici, FOTO
15
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Trvať to bude do konca tohto roka. Na tlačovej konferencii v Brezne to v piatok povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Bojovali aj petíciou

Znamená to, že nemocnica musí plniť zákonom stanovené podmienky. Či už špeciálne personálne, materiálno-technické i počet výkonov. Dôvody, prečo bude v druhej kategórii, sa podľa Dolinkovej týkajú aj geografickej situácie. „V súčasnosti evidujeme krízovú dopravnú situáciu v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Je to pre obnovy mostov i cesty. Dočasne sme tak museli rozhodnúť takto, aby nebola ohrozená starostlivosť pre pacientov,“ vysvetlila. Objasnila, že horehronské zdravotnícke zariadenie má potenciál a spĺňa požiadavky na nemocnicu druhej kategórie. Do ktorej kategórie bude nemocnica zaradená od roku 2025, budú rozhodovať neskôr.

Primátor Brezna Tomáš Abel poznamenal, že pre zachovanie nemocnice v druhej kategórii viedol niekoľko bojov a za tento výsledok sa poďakoval Horehroncom. Tí podpísali petíciu za jej zaradenie do druhej úrovne a podpísalo ich ju takmer 30-tisíc. „Za posledné roky sme v tomto boji veľa pochopenia nedostali. Zapájal sa však každý, kto mohol, aj starostovia z Horehronia. Cieľom bola dostupná zdravotná starostlivosť,“ priblížil.

Dostupnosť obyvateľom

Podľa schváleného zákona bola dostupnosť obyvateľov do nemocnice druhej úrovne stanovená maximálne na 45 minút, ak by však bola nemocnica v Brezne zaradená do prvej úrovne, v prípade veľkej časti obcí v okrese to platiť nebude. Vzdialenosťou a vysokými časmi dojazdu z viacerých obcí na Horehroní argumentovala v minulosti svoje požiadavky na zaradenie do vyššej úrovne aj nemocnica.

Horehronská nemocnica funguje takmer už 50 rokov, prevádzkuje sedem lôžkových oddelení, ďalšie nelôžkové oddelenia a 27 ambulancií. V okrese patrí k najväčším zamestnávateľom, pracuje tam vyše 600 ľudí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Brezniansku nemocnici zaradili do 2. úrovne nemocníc
15
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM