Kristína Kožiaková Rôzne

Nový fenomén v Brezne: Mozogáň má stále viac priaznivcov, o čo ide?

V známom breznianskom klube sa udomácnil Bomburácky Mozogáň. Ako to celé vzniklo a o čo vlastne ide?

Ilustračný obrázok k článku Nový fenomén v Brezne: Mozogáň má stále viac priaznivcov, o čo ide?
Zdroj: Dnes24.sk

Bomburácky mozogáň je kvízová súťaž, ktorá sa udomácnila v breznianskom klube. My sme sa porozprávali s dvoma organizátormi, ktorí stoja za týmto kvízom a síce Marošom Pavúkom a Jurajom Pastorekom.

Konečne sa to podarilo

„Už dva roky sme sa snažili niečo podobné zorganizovať. Myšlienka na kvíz bola, ale chýbali nám kapacity,“ prezradil nám na úvod Maroš Pavúk zo známeho klubu.

Formát sa podľa ich slov stále vyvíja a reagujú na podnety a pripomienky súťažiacich. „Na začiatku sme vyhlásili 4 okruhy, ktorých sa bude nasledujúci kvíz týkať,“ hovorí Juraj. Na to sa však postupne začali ľudia sťažovať, pretože mali málo času na prípravu.

Ako sme sa dozvedeli, poniektorí to brali naozaj vážne a študovanie kníh z knižnice vraj bola bežná vec.Tento formát však nevyhovoval všetkým. Témy však boli niekedy náročné a času na prípravu bolo málo.

Na žiadosti vymysleli nový formát. „Teraz nastala zmena a témy sme vypustili a odpovede sú ABC, prípadne dopĺňacie otázky. Otázky majú podľa zložitosti aj pridelené body. Tento formát mal zatiaľ naozaj úspech.“

Aj krkolomné otázky

Chalani sa stále snažia kvíz inovovať a vylepšovať. „Teraz sme vymysleli niečo nové. V kvíze sa budú nachádzať otázky priamo z Horehronského múzea. Súťažiaci sú tak nepriamo nútený navštíviť toto miesto a naučiť sa čo to z histórie nášho mesta,“ prezradil nám o novinke Juraj.

Veria, že s týmito otázkami nebude až taký problém. Spomínajú si na najťažšie a najzábavnejšie otázky. Najviac si vraj súťažiaci potrápili hlavy s minerálmi a históriou hudby, prípadne folklórom. Boli aj vtipné ako napríklad Medzi krkolomné otázky patrili napríklad: Koľko detí má Boris Kolár? Aký hormón je zodpovedný za sťahy maternice?

Otázky si vymýšľajú chalani sami a čerpajú nielen z internetu.„Občas sme mali aj sťažnosti. Samozrejme chlapi sa sťažujú, že niektoré otázky sú príliš "kvetnaté,“ dievky sa sťažujú, že príliš technické, a tak sa snažíme ulahodiť všetkým,„ prezrádzajú ďalej chalani z klubu. Otázky čerpajú z encyklopédií a internetu. "Teraz, keď nie sú zadané konkrétne témy je to pre mňa taký freeride. Snažím sa zasiahnuť takmer všetky oblasti a dokonca uvažujeme nad audiovizuálnymi otázkami.“

„Určite sú vítaní všetci, ktorí sa môžu kedykoľvek do sútaže pripojiť. Vyhodnocuje sa nielen celá séria, ktorá pozostáva zo štyroch kôl, ale aj jednotlivé kolá.“

Ťažšie začiatky…

Zo začiatku boli zapojené štyri tímy, postupne sa nadšencom zbieralo viac a viac. Na poslednom Mozogáni sa zúčastnilo až 10 tímov, čo je doterajší rekord. Teraz momentálne prebieha štvrtá séria a priaznivcov stále pribúda.

„Uvažujeme aj nad Mozogáňom, ktorý by sme uskutočnili pre študentov. Bol by to zábavný kvíz medzi školami. Určite chceme osloviť školy v Brezne,“ dodávajú o svojich plánoch chalani.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM