Správy

Najväčším demografickým problémom okresu Brezno je starnutie obyvateľstva

Starnutie obyvateľstva je aktuálne najväčším demografickým problémom okresu Brezno na severe Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Ilustračný obrázok k článku Najväčším demografickým problémom okresu Brezno je starnutie obyvateľstva
Zdroj: pixabay

V aktuálnej analýze sociálno-ekonomickej situácie okresu, ktorá bola predložená poslancom zastupiteľstva BBSK na pondelkovom zasadnutí, to konštatuje odbor regionálneho rozvoja Úradu BBSK.

„Výrazne narastá podiel skupiny obyvateľov v poproduktívnom veku a, naopak, klesajú skupiny obyvateľov v predproduktívnom a produktívnom veku,“ uviedol odborný referent odboru Rastislav Kubányi.

Podľa analýzy bol v roku 2012 podiel obyvateľov v produktívnom veku (15 – 64 rokov) na úrovni 14,40 percenta populácie okresu, v roku 2017 klesol na 14,23 percenta.

„Naopak, skupina obyvateľov v poproduktívnom veku predstavovala v roku 2012 len niečo nad 14 percent všetkých obyvateľov okresu. V roku 2017 to však už bolo viac ako 17 percent,“ dodáva odbor v spracovaných materiáloch.

Zlepšenie v zamestnanosti

Podľa analýzy sa ale zlepšila situácia v oblasti zamestnanosti. Ako spomínajú jej autori, ku koncu mája aktuálneho roka dosiahol okres na základe údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny úroveň evidovanej miery nezamestnanosti 5,36 percenta, čím sa tesne dostal pod úroveň priemeru SR, ktorá je 5,37 percenta.

Najväčším zamestnávateľom v okrese je hutnícka spoločnosť Železiarne Podbrezová. Jej tržby tvoria približne dve tretiny celkových tržieb z priemyselnej výroby v okrese.

Podľa slov poslanca Ľubomíra Motyčku sú aktuálne výsledky zamestnanosti v okrese vynikajúce, pričom zvlášť spomenul cestovný ruch, v rámci ktorého pracuje podľa jeho údajov okolo 900 ľudí.

Menej ľudí

„Je to možno akási druhá najväčšia fabrika po železiarňach,“ dodal. Okres Brezno je šiestym najväčším na Slovensku. Tvorí ho 30 obcí, z nich len Brezno má štatút mesta.

S približne 62-tisíc obyvateľmi sa v tomto smere približuje štatistickému priemeru SR. Celkový počet obyvateľov okresu však dlhodobo klesá, rovnako ako počet obyvateľov celého BBSK.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM