Správy

Na Horehroní majú ŠPIČKOVÝ prístroj: Pacienti dochádzajú zo Švajčiarska aj Ukrajiny

Pre mnohých ľudí je ich pracovisko magnetickej rezonancie v Brezne jedinou možnosťou vyšetrenia tohto typu.

Ilustračný obrázok k článku Na Horehroní majú ŠPIČKOVÝ prístroj: Pacienti dochádzajú zo Švajčiarska aj Ukrajiny
Zdroj: AGEL SK

Za magnetickou rezonanciou (MR) cestujú do Brezna pacienti z celého Slovenska i zahraničia. Hlavným dôvodom je, že na špičkovom MR prístroji v breznianskej nemocnici môžu vyšetriť aj pacientov s klaustrofóbiou alebo vyšším stupňom obezity. Počas dvoch rokov na ňom uskutočnili takmer 10-tisíc vyšetrení. TASR o tom v stredu informoval zástupca riaditeľa Nemocnice s poliklinikou Brezno Karol Vojtko.

Výhody prístroja

Inovatívny celotelový MR skener MAGNETOM Free.Max umožňuje ľahší prístup k zobrazovaniu magnetickou rezonanciou. K vyššiemu komfortu vyšetrení prispieva otvor s priemerom 80 centimetrov, pričom ide o celosvetovo prvý prístroj s otvorom takej veľkosti. S nosnosťou lôžka až do 200 kilogramov posúva doterajšie limity v MR diagnostike.

„Veľkou výhodou a aj dôvodom, prečo k nám pacienti dochádzajú nielen z okolia, ale z rôznych kútov Slovenska, je možnosť na ňom vyšetriť aj pacientov s rôznymi kovovými implantátmi. Pre veľkosť otvoru je vhodný na vyšetrovanie pacientov s klaustrofóbiou alebo trpiacich vyšším stupňom obezity,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice Jaroslav Mačejovský s tým, že pre mnohých ľudí je ich pracovisko jedinou možnosťou vyšetrenia tohto typu.

Vzdialenosť nie je problém

Ako doplnil, pre pacientov nie je dôležitá vzdialenosť. Niekoľko ich pricestovalo z Českej republiky, Švajčiarska, Rakúska či Ukrajiny.

Podľa Vojtka nákup a uvedenie do prevádzky tohto diagnostického prístroja, ktorý má o 30 percent nižšie prevádzkové náklady ako bežné MR skenery, nemocnica zrealizovala z finančných prostriedkov získaných od fyzických osôb.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM