Katarína Oravská Samospráva

Mestský športový klub aj Kultúrne stredisko končia: Podľa primátora to ušetrí prinajmenšom 60-tisíc eur!

Mestský športový klub aj Kultúrne stredisko končia. Podstata je taká, že činnosti, ktoré vykonávali sa rozdelia medzi Technické služby a Mestský úrad. Primátor deklaroval ušetriť desiatky tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Mestský športový klub aj Kultúrne stredisko končia: Podľa primátora to ušetrí prinajmenšom 60-tisíc eur!
Foto: Katarína Oravská

Príspevkové organizácie Mestský športový klub (MŠK) a Mestské kultúrne stredisko (MsKS) Brezno budú, tak ako ich poznáme fungovať už len do konca júna. Za ich zrušenie hlasovalo na aprílovom zastupiteľstve 15 z 18 prítomných poslancov a traja sa zdržali.

Nový odbor na radnici

Podľa breznianskeho primátora Tomáša Abela ide v prvom rade o racionalizáciu činností a zefektívnenie organizačnej časti a na druhej strane úsporu financií najmä na administratívnych nákladoch.

„Podstata je taká, že niektoré činnosti, ktoré sa týkajú najmú technického úseku by mali podľa tohto návrhu prejsť pod Technické služby (TS) aj s väčšinou zamestnancov a na druhej strane organizačná časť by mala byť súčasťou nového odboru kultúry a športu, ktorý by mal byť zriadený na Mestskom úrade,“ objasnil Abel.

Ako brezniansky primátor pokračoval, počítajú so širším personálnym obsadením. „Keď si pozriete súčasné organizačné štruktúry, či už jednej alebo druhej príspevkovej organizácie, vidíte, že na napr. na MŠK sa programovej časti venuje jeden zamestnanec, aj to len na čiastočný úväzok. Predstava do budúcna je iná, aby personálne obsadenie bolo na jednej strane širšie, na druhej kvalitnejšie,“ uviedol Abel.

Peniaze sa majú ušetriť najmä na administratíve, keďže s činnosťou týchto jednotlivých organizácií je spojené napríklad vedenia účtovníctva, rozpočtovania, pokladne, organizovanie prác a pod. Správu budov majú mať pod palcom TS.

Boria sa s finančnými problémami

Ďalším dôvodom, prečo predložilo mesto tento návrh sú podľa Abela dlhodobé finančné problémy príspevkových organizácií. „Dôkazom toho je, že tento rok MŠK prenáša záväzok z minulého roku vo výške 43-tisíc eur, ktorý nebol uhradený z prostriedkov z minulého roku, TS záväzok vo výške asi 38-tisíc eur a s mínusovým hospodárením skončilo aj Kultúrne stredisko,“ priblížil Abel. Ako pokračoval Abel, ak nedokážu kryť činnosti týchto organizácií zo zdrojov rozpočtu, tak treba hľadať racionalizačné riešenia.

„S predloženým materiálom z princípu súhlasím. Podobný návrh som v predchádzajúcom volebnom období predkladal do zastupiteľstva aj ja. Môj návrh neprešiel hlavne z dôvodu, že chýbala ekonomická analýza tohto kroku, mne dnes tiež chýba, sú tu len všeobecné konštatovania, že to prispeje k tomu a k tomu,“ povedal mestský poslanec Jaroslav Demian.

Ako reagoval Abel, v pôvodnom návrhu nebolo povedané na čom, má vzniknutý model šetriť, zatiaľ, čo teraz si to jasne povedali na pracovnom stretnutí a aj teraz na zastupiteľstve. Ako pokračoval, finančnú úsporu je ťažké odhadnúť, ale je presvedčený, že to bude prinajmenšom 60–70-tisíc eur ročne, čo sám považuje za dolnú hranicu úspor a to ráta aj s obsadením ďalších pracovných pozícií.

Čo s ušetrenými peniazmi?

Ako dodal brezniansky primátor, cieľom je, aby ušetrené peniaze šli na podporu kultúry a športu, ale nemusí to tak byť, je to na zvážení poslancov.

„Pokiaľ v súčasnosti príspevkové organizácie hospodária so záporným číslom, tak takýto model nie je pre mesto výhodný a musíme sa tým zaoberať. Keby sme mali dostatok finančných prostriedkov, tak by sme takéto návrhy nepredkladali, ale minulosť mi je svedkom, keď sme sa viackrát v priebehu roka zaoberali tým, že treba 40-tisíc do jednej alebo 50-tisíc do druhej organizácie a neostávali nám finančné prostriedky na cesty, chodníky,“ uzavrel Abel.

Mestský športový klub aj Kultúrne stredisko končia
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM