Katarína Oravská Správy

Malá vodná elektráreň na Hrone: Postavená môže byť v tomto roku

V obci Dolná Lehota sa plánuje výstavba malej vodnej elektrárne. Zámer však ešte museli posúdiť odborníci na životné prostredie. Toto je verdikt.

Ilustračný obrázok k článku Malá vodná elektráreň na Hrone: Postavená môže byť v tomto roku
Zdroj: TASR

Firma Hydrosign sídliaca v Banskej Bystrici plánuje v obci Dolná Lehota postaviť malú vodnú elektráreň. Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Banská Bystrica posudzoval, aký to bude mať vplyv na životné prostredie. Záverečná stanovisko je zverejnené na informačnom portáli ministerstva životného prostredia.

Podľa zámeru firmy má byť elektráreň umiestnená nad horným okrajom obce Dolná Lehota na Vajskovskom potoku. Výkon má mať 927 – 972 kilowattov a ročne vyprodukovať 3 720 megawatthodín elektriny. Stavba bude riešená ako čiastočne podzemná so šikmou strechou. Pre fasády sa navrhuje kameň a drevo. Výstavba si mala začať aj ukončiť ešte v tomto roku a začiatok prevádzky je naplánovaný na budúci rok. Predpokladané náklady sú vyčíslené na 4 837 573 eur.

Odbor starostlivosti o životné prostredie dal malej vodnej elektrárni zelenú. „Vzhľadom na charakter, rozsah a umiestnenie navrhovanej činnosti sa pri jej realizácii a prevádzke nepredpokladá vznik závažných a mimoriadnych rizík. Väčšina predpokladaných negatívnych vplyvov je kumulovaná v etape výstavby a má dočasný a krátkodobý charakter (poškodenie biotopov, rušenie živočíchov, zakaľovanie vody),“ píše sa v záverečnom stanovisku. „Vlastná prevádzka malej vodnej elektrárne pri dodržaní navrhovaných technológií a opatrení nebude mať nepriaznivý vplyv na životné prostredie ani na zdravie obyvateľov a neovplyvní pôsobenie rizikových faktorov v území.“

Odbor odporučil realizáciu danej elektrárne za predpokladu splnenia 45 podmienok, ako spracovať návrh na vytvorenie náhradných genofondových jazierok pre obojživelníky počas realizácie výkopov, doriešiť spôsob konečného využitia prebytočného výkopového materiálu, určiť postup prác a časový harmonogram tak, aby boli zohľadnené požiadavky na ochranu živočíchov či spracovať havarijný plán.

Spoločnosť Hydrosign vo svojom zámere píše: „Hlavnými dôvodmi navrhovanej činnosti práve v danej lokalite je možnosť výstavby derivačnej malej vodnej elektrárne mimo cenných, dobre zarybnených a zákonom chránených tokov, pričom sa využíva hydropotenciál jedného z najvodnatejších ale najslabšie zarybnených prítokov Hrona, aj to len v jeho strednom cca 4-kilometrovom úseku, čiže bez negatívnych vplyvov na cennú biotu.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM