Správy

Komunitné centrum na Horehroní čaká veľká podpora: Na rozvoj dostane takmer MILIÓN eur

Projekt poskytne ľuďom z Horehronia možnosť zamestnať sa a aj potrebné podporné služby. Patria sem školenia a poradenstvo, konkrétne napríklad aj kurzy finančnej gramotnosti.

Ilustračný obrázok k článku Komunitné centrum na Horehroní čaká veľká podpora: Na rozvoj dostane takmer MILIÓN eur
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Na rozvoj aktivít komunitného centra vo Valaskej v okrese Brezno pôjde z Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu takmer 952-tisíc eur. V stredu o tom informovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI).

Sebestačná komunita

Centrum na strednom Slovensku pracuje s obyvateľmi z marginalizovaných rómskych skupín. Podľa jeho predsedu Ivana Maka vďaka tejto podpore „vytvoria v lokalite silnú komunitu ľudí, ktorí budú sebestační“.

Projekt s názvom Centrum príležitostí Valaská – rozvoj multifunkčného inkluzívneho centra naplánovali na 28 mesiacov a nadviaže na doterajšie aktivity centra. Poskytne ľuďom z Horehronia možnosť zamestnať sa a aj potrebné podporné služby. Patria sem školenia a poradenstvo, konkrétne napríklad aj kurzy finančnej gramotnosti. „Pod jednou strechou prinesieme všetko potrebné,“ dodal Mako. Zároveň v rámci projektu rozšíria služby miestneho sociálneho podniku, práčovne. Tá nielen zamestnáva sociálne najslabších, ale zároveň zo svojich ziskov financuje centrum a terénnu sociálnu prácu.

Jeden zo šiestich

MIRRI pripomína, že projekt je jedným zo šiestich, ktoré získali grant z druhej výzvy programu Miestny rozvoj a inklúzia. Celkovo medzi tieto projekty rozdelili 5 268 668 eur.

Na program Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov je vyčlenených spolu takmer 18 000 000 eur. „Určené sú na projekty zamerané na hospodárne a udržateľné opatrenia vo vzdelávaní, v bývaní, zamestnanosti a zdraví,“ ukončilo ministerstvo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM