Kristína Kožiaková Rôzne

HLASUJTE: Prekáža vám zápach, ktorý sa v posledných dňoch šíri Breznom?

Mnohí Brezňania posledné dni ohŕňajú nosom. Poľnohospodári hnoja pôdu a mestom sa šíri nepríjemný zápach. Dokedy potrvá a aký máte na smrad v meste názor vy? Vyjadrite sa v hlasovaní!

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Prekáža vám zápach, ktorý sa v posledných dňoch šíri Breznom?
Zdroj: TASR

Hnojenie je súčasť poľnohospodárstva. Keď chceme mať kvalitné suroviny bez chémie, nič iné nám nezostáva, len vydržať aj sporadický zápach. Svoje by o tom v posledných dňoch vedeli rozprávať viacerí Brezňania.

Organické hnojivo

„V prvom rade treba uviesť fakt, že tam, kde je živočíšna výroba, vznikajú popri výrobe mäsa a mlieka aj druhotné produkty, ktorými sú výkaly poľnohospodárskych zvierat. Spolu s podstielkou tvoria maštaľný hnoj, ktorý sa považuje všade na svete za jedno z najkvalitnejších hnojív vôbec,“ prezradil nám na úvod riaditeľ poľnohospodárskeho družstva Ďumbier v Brezne Peter Lukáč.

„Tým, že sa hnojí touto organickou hmotou, dochádza k zúrodňovaniu pôdy. Ak chceme mať kvalitné potraviny, musíme z času na čas vytrpieť aj tieto negatívne aspekty. Umelé hnojivo nesmrdí, ale je to chémia, ktorá dáva do pôdy iba určité živiny ako sú dusík fosfor a draslík, ale nedodáva humus, ktorý robí pôdu úrodnou.“ konštatuje riaditeľ.

Ako nás informoval ďalej, družstvo robí všetko preto, aby sa tento proces urýchlil. Družstvo podľa slov riaditeľa nakúpilo nové veľké rozmetadlá, aby bolo schopné naraz odviesť väčšie množstvo hnoja, a tým urýchliť celý proces a skrátiť obdobie. „Robíme všetko preto ,aby sa maštaľný hnoj vyaplikoval v čo najkratšom čase a hneď sa aj zaorával,“ doplnil

Dva – trikrát do roka

Družstvo vyváža na poľnohospodársku pôdu hnoj dva až trikrát do roka. „V utorok 13.9., najneskôr v stredu 14.9., bude hnojenie nateraz ukončené,“ prezradil riaditeľ a dodal, že ešte jedno hnojenie sa chystá onedlho, a to v novembri.

„Je pravda, že teraz sa nad Breznom vznáša nepríjemný zápach, ale vzhľadom na to, že chápem, prečo sa to tak deje, nie je to až také neznesiteľné a je to aj pochopiteľné,“ prezradila nám čitateľka Katarína.

„Prekážam mi to strašne, ako keby sme žili v kravíne. Chápem, že sa pôda musí pripraviť na zimu a rovnako chápem, že poveternostné podmienky pripomínajú skôr leto ako jeseň, čo má zjavne za následok tento nepríjemný až štipľavý zápach. Myslím, že by naši poľnohospodári mali sledovať viac počasie, ktoré zjavne tento agresívny smrad podporuje a šíri vo väčšej miere. Keď vedia bežní občania odsledovať počasie, mali by aj oni,“ prezradil nám pohoršený čitateľ Andrej.

Prekáža vám zápach, ktorý sa v posledných dňoch šíri Breznom? Svoj názor môžete vyjadriť v hlasovaní pod článkom!

Môže vás zaujímať:

3 smutné príbehy z breznianskeho útulku. Psíky, ktoré si už veľa vytrpeli

FOTO: Staneme sa mekkou workoutu? V Brezne vyrastá nové a ešte väčšie ihrisko

Foto:ilustračné

Leto v Brezne
12
Galéria
Prekáža vám zápach, ktorý sa v posledných dňoch šíri Breznom?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM