História Radvanského jarmoku: Muži v posledný deň išli na mladé ženy vareškami
Radvanský jarmok je neodmysliteľnou súčasťou cezročného diania v Banskej Bystrici. Patrí medzi najstaršie jarmoky na Slovensku. Dnes sme nazreli do jeho histórie.
Kedysi v Radvani prachárstvo či hrebenárstvo v popredí
Remeselná výroba bola od počiatkov vzniku miest skoro 300 rokov sústredená do nie veľkého počtu miest, no v druhej polovici 16. storočia sa začala presúvať aj do menších mestečiek a zemepánskych miest. Tu sa rozmáhali a udomácnili predovšetkým základné remeslá, ktorých výrobky slúžili širokému okruhu obyvateľstva.
Boli to ševcovstvo, krajčírstvo, čižmárstvo, klobúčnictvo, tkáčstvo, kováčstvo, mlynárstvo, hrnčiarstvo, mäsiarstvo, garbiarstvo, remenárstvo, kolárstvo, a pod. V niektorých mestečkách však výroba istých artiklov nadobudla väčšie rozmery, pričom boli tieto určené nielen pre domáci trh, ale aj pre trhy v bližšom, či vzdialenejšom. V Radvani to boli hrebenárstvo, klobúčnictvo, nožiarstvo, zámočníctvo, prachárstvo a v 19. storočí aj súkenníctvo.
Radvanský už dávno prevyšoval ostatné jarmoky
V dobe úpadku banských miest – koncom 16. a v 17. storočí venovali bystrickí mešťania stále väčšiu pozornosť obchodu a remeslu. Staré bystrické týždenné trhy na seba prevzali úlohu zásobovať tovarom široké obyvateľstvo. Jarmoky však mohlo mesto organizovať iba počas schválených termínov.
V Banskej Bystrici sa konali jarmoky v termínoch 25. – 27. januára, 7. – 9. mája, 29. – 30. novembra a 1. – 2. decembra. Boli to jarmoky, aké bývali v tom čase aj v iných okresných a župných mestách, ale jarmok v Radvani konaný 8. – 10. septembra na Sviatok Narodenia Panny Márie prevyšoval ostatné jarmoky a stal sa známym v podstatne širšom regióne.
Vznikol vďaka púti na Staré Hory?
Historici predpokladajú, že jarmok v Radvani vznikol na základe privilégia o usporadúvaní pútí, ktoré získal katolícky kostol v Radvani, zasvätený práve Panne Márii. Niektorí bádatelia dávajú do súvisu aj konanie Radvanského jarmoku v čase pútí na Staré Hory, pretože každý starohorský pútnik sa zastavil na Radvanskom jarmoku nakúpiť potrebný tovar na celý rok.
Neoddeliteľnou súčasťou Radvanského jarmoku bola ponuka potravín. Ženy z okolia Krupiny v širokých sukniach lákali okoloidúcich voňavou pečenou husacinou, jaternicami a bravčovinou. Medzi potravinami vynikali aj syrárske výrobky.
Špecifikom Radvanského jarmoku bolo, že v posledný jarmočný deň si chlapci a muži kúpili varešky, ktorými potom udierali dievky a mladé ženy po zadku. Tento zvyk pretrval až do dnešných dní.
Zdroj: Pecník, M., Sklenka, V. a kol.: Radvaň – Monografia mestečka. Banská Bystrica.
Foto: ilustračné