Handelská kuchárka starých materí. Jedlá z Horehronia, ktoré upadli do zabudnutia
Geršňa, kysliare či grapne... Spomeniete si ešte na jednoduché a chutné jedlá, ktoré robievali naši starí rodičia na Horehroní?
Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy, sa z kuchýň dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Pochúťky, ktoré upadajú pomaly do zabudnutia by sme si mali strážiť ako dedičstvo po našich predkoch. Svetielka nádeje však zostávajú. Dôkazom je napríklad Handelská kuchárka, ktorá sa venuje takmer zabudnutým receptom na Čiernom Hrone.
Jednoduché stravovanie
Podľa Handelskej kuchárky sa Handelci stravovali veľmi jednoducho a žili z toho, čo si sami vypestovali alebo odchovali. Sial sa jarec, žito, ovos, proso, ľan a miestami konope. Sadili sa krumple, kapusta, hrach fazuľa a bôb.
„Chovali sa domáce zvieratá aby bolo mäso, slanina, masť, mlieko a výrobky z neho. Obilia nebolo navyše a tak sa koláče mohli piecť len počas sviatkov,“ píše sa v kuchárke.
Dnes si to už samozrejme málokto z nás vie predstaviť. K receptom a spôsobu života našich starých materí by sme však mali pristupovať s patričnou úctou.
Pamätáte si?
Počas roka sa podľa Handelskej kuchárky, ktorú zostavila Monika Benková, robili len jednoduché jedlá zo základných surovín. Niektoré gazdinky si však recepty zachovali, a tak sa stretneme aj dnes s jedlami ako kysliare, geršňa, baba či fučka. Koláče neboli každodennou záležitosťou, pretože obilia sa málokedy urodilo toľko, aby stačilo na celý rok.
Počas sviatkov sa však vypekalo viac. Na stoloch nechýbala tradičná bábovka, beluš – koláč, ktorý sa pekával na Vianoce či Veľkú noc či grapne, ktoré sa robili veľké ako tanier (šišky)
„Na vianočnom stole si Handelci dopriali aj lokše s makom, či opekance, trebárs s bryndzou,“ prezrádza ďalej kuchárka. Dnes si už však málokto spraví takzvanú zápražku do zásoby, či si spomenie na škorce, ktoré sa robili zo zvyšnej studenej fučky alebo si pochutí na podpulkniach.
Pozrite si krásne zimné zábery Horehronia v našej fotogalérii!