Mário Hanzel Rôzne

Gudróny pripravujú na zimu

Skládky odpadov v katastroch obcí Predajná a Nemecká v okrese Brezno, známe ako gudrónové jamy, momentálne správca úpadcu Petrochema a.s., spoločnosť Slovenská správcovská a reštrukturalizačná, k.s. (SSR), pripravuje na zimné mesiace. Naďalej teda do

Starostovia obcí Nemecká a Predajná vo februári upozorňovali, že pokiaľ sa dažďová voda z jám nebude vyvážať, môže sa preliať a spôsobiť ekologickú haváriu. Zástupca SSR v júni TASR uviedol, že pre intenzívnu zrážkovú činnosť zamestnanec úpadcu zváža odpad do areálu podniku, kde dochádza k jeho neutralizácii. „Správcovská kancelária naďalej pokračuje v odčerpávaní dažďovej vody z tzv. gudrónových jám, ktorá sa následne chemicky neutralizuje,“ uviedol vo štvrtok (4.11.) Miroslav Duračinský zo Slovenskej správcovskej a reštrukturali­začnej.
Dve gudrónové jamy sa nachádzajú v katastri obce Predajná a dve v areáli Petrochemy, ktoré slúžia ako zásobáreň zvážanej zrážkovej vody. Tieto jamy slúžia prevažne na chemickú neutralizáciu zrážkovej vody, pričom obsah gudrónov je v nich podľa Duračinského minimálny. Zvoz zrážkovej vody sa robí iba z jednej jamy v katastri obce Predajná, nakoľko druhá je prakticky už vyčerpaná. „Správcovi konkurznej podstaty sa aj napriek nepriaznivej finančnej situácii a mimoriadne daždivému počasiu v letných mesiacoch podarilo zabrániť hroziacej ekologickej katastrofe a výrazne znížiť hladinu gudrónovej jamy,“ dodal Duračinský. Čerpanie bude podľa neho pokračovať v závislosti od počasia a dostupnosti finančných prostriedkov.
Ako uviedol prednosta Obvodného úradu životného prostredia (ObÚ ŽP) v Brezne Igor Pavúk, skládky odpadov Predajná I a Predajná II, ako aj vnútropodnikové skládky v súčasnosti neohrozujú životné prostredie ani ľudské zdravie. K havarijnému stavu by mohlo dôjsť pretečením zrážkových vôd zo skládok odpadov.
Pokračoval, že okrem toho, že správca konkurznej podstaty zabezpečuje zvoz zrážkových vôd zo skládky odpadov Predajná I na čistiareň odpadových vôd (ČOV) v areáli podniku, sú na ČOV odpúšťané aj zrážkové vody z vnútropodnikových skládok odpadov. Ako Pavúk priblížil, v čase ich prevádzkovania boli na ne vyvážané kyselinové smoly – gudróny. Tie vznikli pri rafinačných procesoch minerálnych olejov kyselinou sírovou, olejom a sulfonačným plynom za účelom výroby špeciálnych olejov v podniku. Odpad – gudrón, je pastovitej konzistencie. Časom má schopnosť polymerizovať. Predpokladá sa, že spolymerizovaný gudrón tvorí na dne skládok izolačnú vrstvu zamedzujúcu prieniku gudrónu do podložia. „Sledované hodnoty ukazovateľov znečistenia nepreukázali zvyšovanie znečistenia podzemných vôd,“ povedal Pavúk. Ako dodal, tým, že sa do zrážkových vôd vylúhuje gudrón, stávajú sa kyslými. Podľa Pavúka existuje šanca na sanáciu skládok. Vyžaduje si však veľké finančné náklady, náročné technické riešenia a tiež je časovo náročná. (TASR)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM