Kristína Kožiaková Rôzne

FOTO: Nádhera spod rúk mladej Horehronky. Karolína sa inšpiruje starými krojmi

Tvorí, vymýšľa a kreuje a ako sama tvrdí, neexistuje žiadna iná práca, ktorú by robila radšej. Prečítajte si rozhovor s autorkou krásnych výšiviek z Horehronia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nádhera spod rúk mladej Horehronky. Karolína sa inšpiruje starými krojmi
Zdroj: Karolína Hrušková

Karolína Hrušková pochádza z Čierneho Balogu, má 24 rokov a prácu, ktorú miluje. Vystupuje pod značkou Folková a veci, ktoré vyjdú spopod jej šikovných rúk, potešia nejedno oko. Nahliadnite s nami do tvorby mladej Horehronky. Vyspovedali sme ju pre vás v rozhovore.

Kedy vznikol nápad tvoriť krásne výšivky a kde sa inšpirujete?

Celé to vzniklo minulý rok v máji, kedy som mala potrebu vytvoriť niečo, čo by ma kreatívne posunulo a zároveň niečo, čo by som chcela nosiť sama na sebe a určitým spôsobom sa tak vyjadriť. Inšpiráciou sa stali predovšetkým naše krásne výšivky, cez ktoré sa mi to celé začalo pekne otvárať a určili smer ďalšieho vývoja. Dnes sú to práve tie, ktoré moju tvorbu charakterizujú. Mnoho nápadov pre výšivky čerpám zo starých fotografií krojov, spisov, zbierok a kníh a popritom trošku musím „pričuchnúť“ aj ku krajčírskemu remeslu.

Je to to, čo ste chceli robiť vždy, splnený sen?

Určite je pre mňa obrovským šťastím, že môžem robiť niečo kreatívne. Tvorím odmala a neviem si predstaviť, že by som nemala možnosť a čas robiť to, čo mi je najbližšie. Práve celá značka doplnkov spája niekoľko rôznych činností ktoré som si už mala možnosť vyskúšať a to maľbu, kresbu, fotografovanie, šitie či vyšívanie. Celý proces výroby je tak kreatívny, že neexistuje žiadna iná práca, ktorú by som robil radšej, hoci je mnohokrát na úkor voľného času.

Aké kúsky tvoríte?

Vyrábam predovšetkým doplnky s výšivkami – opasky, motýliky, listové kabelky ale aj sukne. Všetky spája štýl či už určitej série alebo môj, ktorý ma charakterizuje.

Stíhate aj niečo iné popri tak náročnej práci?

Výroba takýchto kúskov je časovo náročná, najmä čo sa týka výšivky, keďže sú to hodiny mravenčej práce, no kopec času zaberie skicovanie, šitie, ale aj komunikácia so zákazníkmi, ktorá je naozaj veľmi dôležitá. Momentálne sa značke venujem naplno, z plných síl a stále nestíham všetko, čo by som chcela.

Na ktorý váš výtvor ste obzvlášť hrdá?

Najzložitejší a výrobou najzdĺhavejší kúsok bol svadobný pás pre nevestu, pri ktorom mi len výšivka trvala zhruba 30 hodín. Ona mala určitú predstavu, ja som sa postarala o realizáciu a celé to nakoniec vyzeralo naozaj krásne.

Kde môžeme vidieť vašu prácu?

Moje doplnky nosia predovšetkým nevesty, hoci primárne opasky nie sú určené im. Je to podľa mňa spôsobené materiálmi, ktoré sú v mnohých prípadoch zaradené k tým, ktoré sa nosia na slávnostnejšie príležitosti. Vytvárala som ich však s myšlienkou, že budem rada ak sa nájdu ženy, ktoré sa nebudú báť skombinovať ich kedykoľvek a budú sa chcieť cítiť krásne vždy. Mám pocit, že takých je už skutočne dosť a stále ich aj pribúda.

Ak sa nájde čas na záľuby, čo robievate?

Ja relaxujem tak, že vyšívam. Moje záľuby sú skĺbené v značke, takže všetko, čo robím, je pre mňa obrovský relax. Ak chcem však vypnúť hlavu a trošku sa od toho celého vzdialiť, tak jednoznačne niekde v prírode. Mám rada hory a bicykel.

Nádhernú tvorbu talentovanej mladej Horehronky si môžete pozrieť v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

Klenoty dedinky pod Kráľovou hoľou: Tisíce zvoncov aj svetoznámy súbor

Sladkému umeniu breznianskej cukrárky nechýba fantázia: Upiekla slniečko aj truhlu

Prekrásne výšivky mladej Horehronky v OBRAZOCH
19
Galéria
Zdroj: Karolína Hrušková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM