Katarína Oravská Správy

Dočkáme sa obchvatu mesta? S výstavbou by sa malo začať ešte v tomto roku

Cez územie Banskobystrického kraja prechádza niekoľko významných rýchlostných ciest, ako aj ciest I. triedy. Výstavba a modernizácia komunikácii týchto komunikácii sa financujú z európskych peňazí. Obchvat Brezna patrí k najvýznamnejším projektom.

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa obchvatu mesta? S výstavbou by sa malo začať ešte v tomto roku
Zdroj: TASR

V rámci Operačného programu Doprava 2007 – 2013 sa na území Banskobystrického kraja realizujú projekty zo zdrojov EÚ v celkovej výške 152,6 mil. eur (suma k 20. 6. 2013). Projekty sú zamerané práve na výstavbu a modernizáciu komunikácií. Aktuálne tak prebieha rekonštrukcia na ceste I. triedy číslo 72. medzi Tisovcom a sedlom Zbojská. Informovali sme vás o tom v článku Zábery priamo z miesta: Takto prebieha rekonštrukcia cesty medzi Tisovcom a Zbojskami.

I/66 Brezno – obchvat, I. etapa

Projekt je momentálne v príprave. Zahŕňa vybudovanie novej dvojpruhovej obojsmernej 2,5 km dlhej cesty, s ktorej výstavbou by sa malo začať ešte v tomto roku. Ukončená by mala byť v roku 2015. Cesta odbremení centrum mesta najmä od ťažkej nákladnej dopravy.

Čo OPD?

Operačný program Doprava (OPD) predstavuje programový dokument Slovenskej republiky pre čerpanie pomoci z fondov Európskej únie v sektore dopravy na roky 2007 – 2013 (Kohézny fond, Európsky fond regionálneho rozvoja). Jeho globálnym cieľom je podpora trvalo udržateľnej mobility prostredníctvom rozvoja dopravnej infraštruktúry a rozvoja verejnej osobnej dopravy.

Lepšia dostupnosť, znižovanie nerovností, rozvoj ekonomiky

Realizáciou tohto cieľa sa prispeje k zlepšeniu dostupnosti SR, jednotlivých regiónov a ich vzájomného prepojenia a k znižovaniu regionálnych disparít a k podpore rozvoja ekonomických aktivít a zvyšovaniu konkurencieschop­nosti SR. OPD má na roky 2007 – 2013 vyčlenený celkový rozpočet 3,8 miliardy eur. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR tieto financie zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu prerozdeľuje na významné dopravné projekty, ako sú výstavba diaľnic, obnova ciest, modernizácia železníc, nákup nových vlakov či budovanie verejnej koľajovej dopravy v Bratislave a Košiciach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM