Kristína Kožiaková Správy

Cestu Tále - Srdiečko čaká nový koberec. Kraj vyčlenil ďalšie státisíce eur

Vodiči, zbystrite pozornosť! Úsek cesty Tále - Srdiečko sa dočká rekonštrukcie. Poslanci odklepli navýšenie sumy. O koľko?

Ilustračný obrázok k článku Cestu Tále - Srdiečko čaká nový koberec. Kraj vyčlenil ďalšie státisíce eur
Foto: Katarína Oravská

Na opravu vybraných úsekov nízkotatranskej cesty II. triedy Tále-Srdiečko v okrese Brezno, vedúcej na južné svahy Chopku, vyčlenili poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) 300 000 eur.

Hoci materiál, týkajúci sa rekonštrukcie ciest II. a III. triedy, pôvodne počítal so sumou okolo 200 000 eur, krajskí poslanci sa ju na svojom ostatnom zasadnutí rozhodli ešte navýšiť. Podľa nich ide totiž o cestu nadregionálneho až medzinárodného významu, dôležitú najmä z hľadiska cestovného ruchu.

„Peniaze, ktoré zastupiteľstvo rozdelilo, nie sú vôbec postačujúce. BBSK má najväčšiu cestnú sieť zo všetkých samosprávnych krajov. Vyriešia sa aspoň tie najkritickejšie úseky. Tále-Srdiečko je jedna z exponovanejších lokalít, 300 000 eur nie je veľa vzhľadom na dĺžku úseku, ale je to lepšie ako nič. Potiahne sa koberec, vystačí to asi na tri kilometre,“ konštatoval predseda BBSK Marian Kotleba v súvislosti s prerozdeľovaním prebytku rozpočtu, z ktorého BBSK kryje opravy ciest.

Jeho podstatná časť v celkovej výške takmer sedem miliónov eur ide práve na nevyhovujúce a havarijné úseky ciest v každom z 13 okresov kraja. O tom, ktoré to budú, rozhodovali samotní poslanci BBSK za ten-ktorý okres na základe podkladov Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

Poslanec BBSK Ľubomír Motyčka upozornil kolegov v krajskom parlamente aj na cestu v starobylej banskej obci Špania Dolina, ktorú počas turistickej sezóny vyhľadávajú tisícky návštevníkov. V tejto etape sa s ňou však nepočíta, keďže z pohľadu dopravnej obslužnosti patrí medzi najmenej využívané cesty v kraji.

Môže vás zaujímať:

Novinka pre milovníkov lyžovania: Na južnej strane Chopku pribudne ďalšia kabínková lanovka!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM