Tlačové správy

Akými spôsobmi dokážu firmy znížiť dane

Dane patria medzi položky, ktoré tvoria výraznú časť nákladov firmy. Aj preto sa firmy snažia platiť čo najnižšie dane, ako sa dá. Optimalizácia daní môže prebiehať viacerými spôsobmi.

Ilustračný obrázok k článku Akými spôsobmi dokážu firmy znížiť dane
Zdroj: TASR

Niektorí podnikatelia si obľúbili offshore spoločnosti na Belize, Seychelách či v Paname. Iní majú radšej onshore spoločnosti v európskych krajinách, v ktorých je daňové zaťaženie oproti daňovým rajom oveľa vyššie. Aký je rozdiel medzi týmito dvomi druhmi spoločností? A aké výhody prináša podnikateľom ten-ktorý druh spoločnosti?

Offshore spoločnosti

Offshore krajiny sú tie, v ktorých nenájdete klasický daňový systém. To znamená, že tu je daňové zaťaženie pre podnikateľov 0 %. Len pre porovnanie na Slovensku bola v roku 2014 celková daňová sadzba viac ako 48 %, v takom Francúzsku to bolo až neuveriteľných 66,66 %. V daňových rajoch, ako sa offshore krajiny prezývajú, nájdete veľkú dávku anonymity a stabilné právne prostredie. Do tejto kategórie patria krajiny ako Panama, Belize, Britské panenské ostrov či offshore na Seychelách. Firmy, ktoré majú sídlo v týchto destináciách, ťažia hlavne z nulového daňového zaťaženia.

Onshore spoločnosti

Výhodou onshore spoločností je, že ťažia z klasického daňového a právneho systému. Najčastejšie patria do tejto kategórie krajiny ako Veľká Británia, Holandsko, Malta či Írsko. V týchto krajinách dokážete nájsť za určitých špecifických podmienok podmienky na podnikanie podobné ako v daňových rajoch. Napríklad vo Veľkej Británii nemusíte byť platcom DPH vtedy, ak vaša firma nemá ročný obrat vyšší ako 81-tisíc libier. Musíte mať však skvelé znalosti daného jazyka alebo navštevovať jazykovú školu, aby ste dokázali objaviť takéto špecifiká.

foto: ilustračná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM