Správy

Aká bude Veľká noc na Horehroní? Takto reagujú breznianski farári

Farári veria, že táto Veľká noc je posledná, keď nemôžu byť s veriacimi. Aké alternatívy im ponúknu počas sviatkov?

Ilustračný obrázok k článku Aká bude Veľká noc na Horehroní? Takto reagujú breznianski farári
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Slávenie najstaršieho a najvýznamnejšieho sviatku kresťanského cirkevného roka Veľkej noci sa aj v Brezne, podobne ako v iných mestách na Slovensku, opäť uskutoční bez účasti veriacich v kostoloch.

Opäť netradičné

„Je to už dlho – myslím to fungovanie v núdzovom režime. V tom sme na rovnako s inými oblasťami života – obchodmi, službami, športom aj kultúrou. Aj keď spoločenstvo veriacich zhromaždené v liturgickom priestore sa nedá nahradiť, predsa len, oproti spomínaným iným oblastiam nášho života vieme vieru prežívať aj individuálne. Je to však v danej situácii ťažšie,“ uviedol na webovej stránke mesta Brezno dekan rímskokatolíckej farnosti Dušan Lukáč s tým, že verejná spoločná bohoslužba je v tomto prípade skutočne nenahraditeľná.

„Sú to už tretie sviatky v poradí, ktoré budú netradičné. Ako sa nám počas nich osvedčilo, budeme služby Božie vysielať prostredníctvom našej stránky ECAV Brezno na sociálnej sieti. Teším sa zo spolupráce s bratom farárom Vladimírom Ticháňom z Kokavy nad Rimavicou, s ktorým spolupracujeme na prenosoch služieb Božích od konca januára. Služby Božie počas sviatkov budeme vysielať striedavo z breznianskeho a kokavského chrámu Božieho,“ reagoval na mestskom webe evanjelický farár Radim Pačmár, ktorý verí, že takéto sviatky zažívame poslednýkrát.

Alternatíva pre veriacich

Podľa gréckokatolíckeho farára Jána Kovaľa je vzájomne bolestné, že nemožno s veriacimi sláviť sviatky.

„Ako alternatíva pre veriacich, hoci si uvedomujem, že nie dokonalá, sa ponúka sledovanie médií – internetu a televízie, kde budú prenášané v priamom prenose z katedrálnych chrámov gréckokatolíckej cirkvi jednotlivé liturgické obrady Paschy,“ konštatoval.

Kňazi zdôrazňujú, že žijeme v ťažkej dobe a každý niekoho alebo niečo stráca. O to viac však potrebujeme vzájomnú blízkosť a lásku, nie konflikty, nezhody a nepokoj. To by sme si mali uvedomiť počas nadchádzajúcej Veľkej noci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM