Monika Obrtalová Rôzne

Okrem mesta sa musí vysťahovať už aj PKO

Mesto Banská Bystrica dostalo v týchto dňoch výpoveď z priestorov bývalého Domu kultúry kvôli ukončeniu nájomnej zmluvy. Z rovnakého dôvodu sa musí vysťahovať aj Park kultúry a oddychu, ktorý takisto v budove sídli.

//„Mesto rešpektuje výpoveď nájomnej zmluvy o prenájme Europa Culture Center zo strany prenajímateľa objektu. Vnímame tento krok ako snahu vyvinúť tlak na mesto Banská Bystrica, aby odkúpilo objekt za ponúkanú cenu. Podľa primátora Ivana Saktora samospráva použije všetky legitímne prostriedky na to, aby sa priestory bývalého Domu kultúry aj naďalej využívali výlučne len na spoločenské a kultúrne aktivity,“ //uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Monika Pastuchová.

Po ukončení nájomného vzťahu sa do konca júna tohto roka z ECC musí vysťahovať aj PKO. Jeho novým sídlom sa stane vrchná časť historického Barbakanu, strážnej veže do bývalého banskobystrického Mestského hradu. //„Zmena sídla PKO neohrozí žiadnu z dlhodobo plánovaných aktivít, teda ani Kultúrne leto, Dni mesta či podujatia pripravované k 755. výročiu mesta,“ //dodala Pastuchová.

Primátor Ivan Saktor podpísal nájomnú zmluvu o prenájme ECC 19. januára 2008. Prenajímateľ podľa nej prenechal nájomcovi za odplatu do dočasného užívania budovu, hnuteľné veci i vybavenie budovy. Podnájom bol v zmluve stanovený do 31. decembra 2010 s opciou na ďalšie dva roky. Výšku nájomného stanovili na viac ako 199 tisíc eur ročne. Mesto 75 percent nájomného plánovalo vykryť zo ziskov na nájomnom od ďalších subjektov.

Bývalý Dom kultúry chcelo od odborárov, ktorí ho vlastnili, získať aj mesto Banská Bystrica. Rokovanie o jeho predaji sa však skončilo neúspešne. OZ KOVO totiž napriek tomu, že mesto už dohodlo s odborárskou základnou organizáciou, ktorá ho spravovala predbežnú cenu, vypísal na jeho predaj výberové konanie. Banskobystrický magistrát, ktorý bol ochotný zaplatiť viac ako 800 tisíc eur, sa do neho neprihlásil. Spoločnosť VAV invest totiž ponúkla niekoľkonásobne viac ako mesto i ďalší záujemcovia a v novembri 2007 získala objekt do svojho vlastníctva. Nový majiteľ ho plánoval kompletne zrekonštruovať. Po rekonštrukcii mal objekt i naďalej fungovať ako multifunkčné kultúrno-spoločenské centrum, ktoré poskytne priestor všetkým žánrom kultúry a umenia. S navrhovanou rekonštrukciou však nesúhlasil autor projektu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM