Jakub Forgács Správy

Ohrozená pamiatka roka? Medzinárodná komisia upozornila na Medený hámor v Bystrici

V ankete ICOMOS – Dedičstvo pre budúcnosť vyhlásili víťazov i návrhy na anticenu. Na pretras sa dostala aj známa bystrická pamiatka.

Ilustračný obrázok k článku Ohrozená pamiatka roka? Medzinárodná komisia upozornila na Medený hámor v Bystrici
Zdroj: TASR

Národná cena ICOMOS Slovensko – Dedičstvo pre budúcnosť má prvých laureátov. Víťazov prvého ročníka ankety, oceňujúcej prínos k ochrane, obnove a prezentácii kultúrneho dedičstva Slovenska vyhlásili na Bratislavskom hrade pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel.

Medzinárodná komisia vyberala nominácie a udelila ceny z 32 verejnosťou prihlásených návrhov. „V kategórii Výnimočná aktivita vedúca k posilňovaniu informovanosti a vnímavosti verejnosti k hodnotám kultúrneho dedičstva získala ocenenie aktivita dobrovoľníkov, ktorí sa 24 rokov usilujú o záchranu ruín kláštora a kostola sv. Kataríny,“ informovala riaditeľka Odboru ochrany pamiatkového fondu Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Ondrejková, ktorá je tiež národnou koordinátorkou Európskeho roku kultúrneho dedičstva (ERKD) 2018. „V kategórii Obnova pamiatky tradičnými stavebnými technológiami s ohľadom na zachovanie remeselných postupov komisia napokon rozhodla o udelení ceny pre Ondreja Jedináka za obnovu želiarskeho domu v obci Budimír,“ doplnila.

Upozornila tiež, že v zmysle štatútu súťaže môže komisia prisúdiť aj anticeny za mimoriadne nevhodný zásah do pamiatky, jej asanáciu, nevhodné použitie technológií či zásahov, ktoré poškodili alebo zničili hodnoty pamiatky. „Z piatich verejnosťou prihlásených návrhov komisia udelila dve nominácie, a to v prípade dlhodobého zámerného zanedbávanie údržby hotela Lipa v Piešťanoch a rovnako v prípade zamietnutej štúdie „Komplexná revitalizácia NKP Krásna Hôrka“, ktorá bola podľa komisie príkladom neakceptovania hodnôt pamiatky, napriek pripomienkam správcu pamiatky a predloženým podkladom o jej vývoji," spresnila Ondrejková.

Súčasťou súťaže je aj vyhlásenie „Ohrozenej pamiatky roka“ za účelom získania spoločenskej podpory na jej záchranu. „Komisia sa stotožnila s návrhmi verejnosti a upozornila na päť objektov – Medený hámor v Banskej Bystrici, Hotel Lipa v Piešťanoch, synagógu vo Vrbovom, Esterházyho palác v Bratislava a Sušiareň liečivých rastlín v Hanušovciach nad Topľou,“ uviedla zástupkyňa rezortu kultúry.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM