Jakub Forgács Šport

Ohromný ÚSPECH bystrického džudistu: Márius vybojoval ZLATO na svetovom pohári, FOTO

Úspešné príbehy písali tento víkend banskobystrickí džudisti Márius Fízeľ a Nina Filkorová naprieč polkou zemegule.

Ilustračný obrázok k článku Ohromný ÚSPECH bystrického džudistu: Márius vybojoval ZLATO na svetovom pohári, FOTO
3
Galéria
Zdroj: JUDO Klub Dukla BB

Začínali v ďalekom austrálskom Perthte v sobotu v skorých ranných hodinách a končili v neskorý podvečer v blízkom maďarskom Gyori. Spoločné mali to, že obaja slovenskí reprezentanti sú členmi banskobystrickej Dukly, obaja posunuli svoje kariérne maximá a obaja zápasili v pluske – čiže maximálnej váhovej kategórii. Informoval o tom tréner džudistov Branislav Slaný.

Cenné zlato

Márius Fízeľ na Svetovom pohári Perth Oceania Open 2023 vybojoval zlatú medailu a cenné body do Olympijskej kvalifikácie vo váhe plus 100 kilogramov, Nina Filkorová potvrdila svoju príslušnosť k európskej dorasteneckej špičke ziskom striebra na Gyor Cadet European Cup 2023 (Európskom pohári dorastencov) v kategórii plus 70 kilogramov.

Svetový pohár sa nevyhráva každý deň a posledné zlato na tatami Slovensko zaznamenalo v roku v Puerto La Cruz v roku 2011 zásluhou dlhoročného úspešného reprezentanta, taktiež Duklistu Milana Randla. Ten ohlásil tohto roku na Svetový deň džuda – 28. októbra oficiálne ukončenie bohatej športovej kariéry.

Márius Fízeľ by rád pokračoval v šľapajach svojho oddielového kolegu – olympionika z roku 2012, a práve v Perthe k tomu prispel výraznou mierou. Na ceste turnajovým pavúkom porazil postupne všetkých svojich súperov z Fidži, Slovinska a Nemecka. Jeho oddielový a zároveň reprezentačný tréner Ján Gregor to komentoval: „Som rád, že Márius pokračoval v nastolenom trende od EO Praha začiatkom októbra, kde bol vo finále a potvrdil svoju formu z minulotýždňových Majstrovstiev Európy. Znova podal vynikajúci výkon a porazil výborných pretekárov, s ktorými v minulosti prehral. Z hľadiska olympijskej kvalifikácie to bol dôležitý turnaj a pre Máriusa aj dôležitý míľnik, keďže je to jeho prvé víťazstvo na turnaji svetového pohára v seniorskej kategórii.“

Európske pódium

Nina Filkorová si tento rok už zasúťažila pod olympijskou vlajkou na EYOF 2023 v slovinskom Maribore, kde to dotiahla až na stupne víťazov. Na turnaji v Gyori sa teda čakalo, či si ešte siahne na európske pódium – a podarilo sa. Premožiteľku našla až vo finálovom dueli s rumunskou reprezentantkou, keď pred tým po prvom voľnom kole zdolala súperky z Ukrajiny a Poľska. Nina bude v dorasteneckej kategórii pokračovať aj budúci rok a tak sa môžeme tešiť na ďalšie kvalitné výsledky z európskych a svetových kolbíšť.

Ako dodal Slaný, obidvaja úspešní reprezentanti Dukly majú pre tento kalendárny rok hlavnú súťažnú sezónu za sebou, najbližší víkend sa však ešte v nemeckom Potsdame predstavia na vrcholnom podujatí – Majstrovstvách Európy do 23 rokov Alex Barto, Viktor Ádám a Alex Maruška.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Úspech bystrického džudistu Máriusa Fízeľa
3
Galéria
Zdroj: JUDO Klub Dukla BB
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM