Monika Obrtalová Rôzne

Odvážny cyklista vyrazil na dlhú cestu aj v mraze

Novovzniknuté občianske združenie Tridsaťpäťka-35, ktoré s cieľom pomôcť onkologickým pacientom v hmotnej núdzi založil Banskobystričan Alan Bujdák, organizuje na podporu verejnej zbierky cyklistický maratón Tour Slovakia. Jeho jediným účastníkom bud

Na trase Banská Bystrica – Turčianske Teplice – Martin – Žilina – Trenčín – Bratislava – Komárno – Šahy – Lučenec – Rožňava – Košice – Michalovce – Stropkov – Bardejov – Prešov – Ružomberok – Námestovo plánuje za 35 dní navštíviť 35 miest. Už vopred tamojšie mestské samosprávy listom vyzval o podporu verejnej zbierky pre onkologických pacientov žijúcich v chudobe sumou aspoň jeden cent na každého obyvateľa toho-ktorého mesta. „Niektorí už odpovedali a podporia nás. Okrem samospráv oslovíme aj sponzorov o dobrovoľný príspevok. Zároveň sa chceme na samosprávy a podnikateľov obrátiť aj s prosbou o nefinančnú pomoc, ako sú voľné vstupenky na kultúrne, športové, relaxačné akcie, ktoré rozdelíme regionálnym žiadateľom,“ uviedol Bujdák. Dodal, že transparentnosť rozdelenia získaných finančných prostriedkov medzi žiadateľov zabezpečí komisia, v ktorej bude široké zastúpenie ľudí z rôznych oblastí života.

Žiadatelia o pomoc sa majú na združenie Tridsaťpäťka-35 obracať formou e-mailov, sociálnej siete, listov, telefonicky alebo aj osobne v jednotlivých mestách. Logistiku zbierky a cyklotúry zabezpečuje skupina dobrovoľníkov. Na webovej stránke oz35.sk chcú uverejňovať denne jeden príbeh, pričom na konci akcie budú môcť čitatelia hlasovaním rozhodnúť, ktorých päť príbehov združenie ocení.

Štart z každého mesta je plánovaný o 8:00 až 9:00, príjazd do ďalšieho mesta okolo 16:00, do cieľa v Námestove chce Bujdák doraziť v piatok 9. marca. „Zažil som s blízkou osobou onkologickú liečbu, operáciu, chemoterapiu. Raz som tejto osobe sľúbil, že jej pomôžem, ako budem vedieť a môcť. Rozhodol som sa pomôcť jej, ale aj ostatným onkologickým pacientom žijúcim v tejto dobe v zlej finančnej situácii. Dlho som hľadal spôsob, keďže nie som populárna ani mediálna osobnosť, myslím, že som niečo objavil, ako by sa to dalo aj nám doposiaľ iba prispievateľom na charitu,“ vysvetlil svoju motiváciu Bujdák. Nad jeho kampaňou Tour Slovakia prevzalo záštitu mesto Banská Bystrica, deklaráciu o tom mu v sobotu pred slávnostným štartom odovzdá viceprimátorka Katarína Čižmárová.

Zdroj: SITA

bujdak
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM