Monika Obrtalová Rôzne

Odvahu ukázali hasiči nielen zo Slovenska

Dnes sa priestor pred obchodným centrom Europa a bývalým Domom kultúry v Banskej Bystrici stal rajom na zemi najmä pre tých, ktorí sa už od detstva túžili stať hasičmi. Všade sa to totiž hemžilo červenými autami, hadicami a odvážlivcami v uniformách.

Akcia bola spojená s medzinárodnou súťažou profesionálnych a dobrovoľných hasičov TFA Slovakia 2010. TFA – Toughest firefighter´s alive alebo Najtvrdšie hasičské prežitie je mimoriadne náročná súťaž, ktorá má za úlohu preveriť fyzickú zdatnosť zúčastnených hasičov – záchranárov. Koná sa už tradične v rôznych krajinách Európy, medzi ktoré už niekoľko rokov patrí aj Slovensko. Okrem našich zástupcov sa do súťaže zapojili aj poľskí, maďarskí a českí členovia hasičských zborov.

Súťaž pozostávala zo štyroch mimoriadne náročných disciplín. Oblečený v odľahčenej hasičskej výstroji s autonómnym dýchacím prístrojom na chrbte, sa musel súťažiaci hneď v úvode vysporiadať s 80 metrov dlhými požiarnymi hadicami. Tie musel rozviť a zase zmotať. Druhá disciplína patrila medzi fyzicky najťažšie. Hasič musel najprv stokrát udrieť 6 kilogramovým kladivom, potom obehnúť okolo fontány s figurínou vážiacou 80 kilogramov, preniesť 25-kilový kanister cez tunel a za pomoci lana prekonať 3 metre vysokú drevenú bariéru.

V ďalšej úlohe museli súťažiaci zdolať trojposchodovú vežu s výškou 10 metrov. V rukách pritom niesli dva kanistre naplnené vodou, pričom oba vážili 25 kilogramov. Súčasťou disciplíny bolo aj premiestnenie hasičských rebríkov či vytiahnutie hadice s váhou 25 kíl na vrchol. Poslednou disciplínou bol výstup po schodoch až na najvyššie poschodie biznis centra. Všetky tieto úlohy mali byť simuláciou náročnej práce hasičov a zároveň aj tréningom a previerkou ich schopností. A od čoho závisí výsledok? „Všetko ukážu samotné preteky. Je to momentálna dispozícia, počasie, psychická výkonnosť. Máme tu pretekárov, ktorí môžu prehovoriť veľmi významne. Ale sú tu aj noví ľudia, ktorí môžu prekvapiť,“ povedal pár slov k súťaži šéf rozhodcovskej komisie Peter Polakovič.

Pre návštevníkov bol okrem možnosti sledovania súťaže pripravený aj ďalší zaujímavý program. Každé dve hodiny na nich pred hlavným vchodom čakala prezentácia hasičskej techniky, ukážka zásahu pri dopravnej nehode či záchrana z výšky. V kinosále obchodného centra čakali na zvedavcov zasa filmy s hasičskou tematikou.

Lenka Schmidtová

Den hasicov
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM