Michal Majer Rôzne

Odstránenie škôd po povodniach bude stáť viac

Vedenie štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky prijalo rozhodnutie zvýšiť plány prevádzkových nákladov odštepných závodov spojených s odstraňovaním povodňových škôd o takmer 700 tisíc eur a zároveň uvoľnilo prostriedky vo výške 490 tisíc eur na v

Ako informoval hovorca Lesov SR Peter Gogola, konkrétne ide o úpravu toku riečky Bystrá v intraviláne obce Rabča, vybudovanie troch priepustov v územnej pôsobnosti Odštepného závodu Rožňava, úpravu toku Kobeliarovského potoka v obci Kobeliarovo, úpravu toku riečky Terebľa v katastrálnom území obce Nový Salaš a stabilizáciu brehu rieky Torysa v Šarišských Michaľanoch.

Gogola vysvetlil, že „plán na rok 2010 predpokladal náklady na opravy a údržby stavebných objektov na vodných tokoch vo výške 139 tisíc eur“. Ale prívalové dažde a následné povodne spôsobili škody, ktoré bude nevyhnutné odstrániť. „Enormný nárast nákladov na odstraňovanie povodňových škôd o viac ako milión eur nám robí starosti o to viac, že ich musíme vykrývať z vlastných zdrojov. Vnímame potrebu koncepčného prístupu a najmä dobrej medzirezortnej komunikácie a spolupráce. Bez primeraného finančného krytia však všetky plány odplaví najbližšia prívalová vlna,“ povedal poverený rozvojovo–technický riaditeľ š.p. Lesy SR Ján Švančara.

„Prvou lastovičkou“ nového prístupu k riešeniu problémov protipovodňovej prevencie je podľa slov Gogolu medzirezortná porada pripravená na štvrtok 26. augusta v Bratislave. Na tej by mali byť načrtnuté ďalšie smery v ochrane pred povodňami. Lesy SR spravujú drobné vodné toky v dĺžke 18 447 kilometrov. Na týchto vodných tokoch zabezpečujú zo zákona protipovodňovú ochranu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM