Jakub Forgács Šport

Odštartovala súťaž Do práce na bicykli: Ten svoj si osedlal aj primátor

V Banskej Bystrici sa v stredu začala súťaž s názvom Do práce na bicykli. Ide už o druhý ročník podujatia, ktoré má za cieľ motivovať obyvateľov mesta, aby na presun do svojej práce využívali bicykel namiesto auta.

Ilustračný obrázok k článku Odštartovala súťaž Do práce na bicykli: Ten svoj si osedlal aj primátor
Zdroj: Dnes24.sk

Akcia má podporovať myšlienku rozvoja nemotorovej dopravy a klásť dôraz na skutočnosť, že aj bicykel je plnohodnotnou alternatívou k individuálnemu motorizmu. Súťaž Do práce na bicykli bola vyhlásená 5. apríla, kedy bola spustená registrácia prostredníctvom elektronického formulára. Do 26. apríla mali možnosť zaregistrovať sa všetci zamestnanci firiem, inštitúcií a škôl pôsobiacich na území Banskej Bystrice.

Zapojilo sa vyše 130 súťažiacich

„Bicyklom sa dá veľmi jednoducho prepraviť do práce, netreba na to extra kondíciu. Dokonca sme porovnávali, ako rýchlo sa človek dostane do práce autom, MHD alebo bicyklom. Práve bicykel vyšiel ako najrýchlejší spôsob prepravy v čase rannej a poobednej špičky,“ vysvetlila Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica (OCI BB), ktorá súťaž zastrešuje.

Do akcie sa zapojilo 45 tímov, teda viac ako 130 súťažiacich, ktorí si budú merať sily počas celého mája. Organizátor súťaže bude monitorovať najazdené kilometre a počet jázd, priebežné výsledky budú potom zverejňované na internetovej stránke OCI BB. Všetci zúčastnení už dostali aj tričká s logom súťaže, ktoré ich ľahko identifikujú v uliciach mesta.

Cyklistiku preferuje aj primátor

Do súťaže sa prihlásil aj Andrej Lipták zo Slovenského vodohospodárskeho podniku. „Každý rok sledujem nielen v meste, ale aj okolo svojho bydliska, ako sa to zahusťuje, ako ľudia parkujú na zelených plochách. Mestská doprava ani zďaleka nie je využívaná tak, ako by mala byť, a o bicykli už ani nehovorím. Mali by sme sa preto uberať týmto smerom a dať najavo, že aj bicykel sa dá využiť na presun do zamestnania,“ povedal Andrej.

Podujatie oficiálne odštartoval primátor Peter Gogola, ktorý sa vlani viac orientoval na beh, ak chcel vyhrať stávku s Vladimírom Országhom o zabehnutí polmaratónu. Tento rok však už dá priestor aj cyklistike. Záujem o takéto podujatie zo strany verejnosti len víta. „Stúpajúci záujem obyvateľov nášho mesta o participáciu v cyklosúťaži ma mimoriadne teší. Som presvedčený, že aj prostredníctvom obdobných aktivít bude rozvoj nemotorovej dopravy v našom meste neustále napredovať,“ dodal primátor Gogola.

Dopomôcť by k tomu mohlo aj značenie cyklotrás na už existujúcich miestnych komunikáciách a sprejazdnenie námestia pre cyklistov do začiatku letných prázdnin.

Text a foto: OCI BB

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM