Michal Majer Rôzne

Odkúpenie domu Ladislava Hudeca podporí fond

V rámci utorňajšej návštevy šanghajskej delegácie v krajskom meste sa najviac skloňovalo meno banskobystrického architekta Ladislava Hudeca. Do popredia sa dostali najmä snahy zriadiť v jeho rodnom dome na Skuteckého ulici múzeum. Keďže však budova n

Ako to už na Slovensku býva zvykom, predaj rodného domu tohto svetoznámeho architekta, ktorý je autorom množstva pôsobivých stavieb najmä v Šanghaji, sledoval iné záujmy ako zveľadenie kultúrneho dedičstva. „Žiaľ, snahy získať túto vzácnu budovu ešte vtedy, keď bola štátnym majetkom a zapísanou kultúrnou pamiatkou, čiže mala byť ponúknutá mestu, sa nepodarilo úspešne zavŕšiť tak, aby sa dom Ladislava Hudeca stal majetkom mesta. Budova tak prešla do súkromných rúk,“ ozrejmila situáciu s prevodom majetku historička architektúry Klára Kubičková. Rodný dom architekta mala v správe najskôr vojenská prokuratúra a neskôr ministerstvo kultúry. Práve to sa rozhodlo klenot banskobystrickej histórie predať súkromnej osobe.

Existuje však možnosť, že sa rodný dom Ladislava Hudeca ešte podarí zachrániť. Jedinou cestou je však len opätovné odkúpenie budovy od súkromníka. Z tohto dôvodu vznikol začiatkom februára pri komunitnej nadácii Zdravé mesto nadačný fond. „Jeho cieľom bude získanie tejto kultúrnej pamiatky pre účely vzniku Centra Ladislava Hudeca, v ktorom by okrem múzea vznikol aj priestor pre rôzne aktivity súvisiace s architektúrou ako sú workshopy alebo výmenné akcie,“ vysvetľuje Kubičková. Občania a firmy, ktorým záleží na historických hodnotách Banskej Bystrice, budú môcť túto myšlienku podporiť zaslaním financií na novovzniknutý bankový účet. Peniaze by sa následne použili na získanie budovy a rozvoj pamiatky jedného z najvýznamnejších rodákov tohto mesta.

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM