Jakub Forgács Správy

Odkaz Jána Langoša zvečnil pamätník: Hold mu prišiel vzdať aj primátor Gogola

V sobotu sa Centrum nezávislej kultúry – Záhrada stalo dejiskom slávnostného podujatia, v rámci ktorého si množstvo osobností prišlo uctiť spomienku na slovenského politika a zakladateľa Ústavu pamäti národa, Jána Langoša.

Ilustračný obrázok k článku Odkaz Jána Langoša zvečnil pamätník: Hold mu prišiel vzdať aj primátor Gogola
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie s názvom „Odkrývanie odkrývania“ vo svojom hlavnom bode prinieslo odhalenie pamätníka venovanému odkazu Jána Langoša. Jeho postavenie schválilo mestské zastupiteľstvo už v roku 2007. „Je pre mňa veľkou cťou stáť tu dnes medzi Vami a môcť odhaliť umelecké dielo, ktoré bude svedectvom a spomienkou života i práce Jána Langoša. Nech je symbolom vďaky za jeho nebojácnu a obdivuhodnú prácu. Nech nám pravidelne pripomína jeho životnú cestu a jeho najväčší dar nášmu národu – tak významnú pamäť.“ Aj týmito slovami sa prihovoril prítomným počas slávnostného aktu primátor mesta Peter Gogola.

Bystricu mal veľmi rád

Pamätník, ktorý pripomína odkaz Jána Langoša odhalil primátor spoločne s jeho autorom a zhotoviteľom Matejom Rosmánym. „Pamätník venovaný odkazu Jána Langoša predstavuje žulový stôl ukrývajúci známu hru „solitaire“. Žulové kocky taktiež skrývajú výrok, ktorý predstavuje prácu a pôsobenie Jána Langoša ako obhajcu demokracie a pamäti národa. Objekt je interaktívny a ponúka divákovi možnosť zložiť výrok postupným odkrývaním jednotlivých kociek, pričom pod každou z nich sa ukrýva jeden znak textu a neskôr aj iniciály Jána Langoša,“ predstavil svoje dielo Matej Rosmány.

**Medzi množstvom zúčastnených hostí nechýbal súčasný predseda Ústavu pamäti národov Ondrej Krajňák, bývalý slovenský politik a sociológ Fedor Gál a vdova po zakladateľovi ÚPN, Gabriela Langošová. „Jano sa narodil v Bystrici, prežil tu vlastne 18 rokov a myslím si, že Bystricu mal veľmi rád. Určitým spôsobom je to aj politické zadosťučinenie pre to, že po jeho smrti sa ústav vybral dosť iným smerom, trochu profašistickým,“ konštatovala Langošová.

Mali by sme byť hrdí na slávnych rodákov

Langošová si myslí, že pamätník je úžasný. „Páči sa mi ďaleko viac ako socha alebo nejaká statická vec. Tým, že je to pohyblivé, že sa s tým dá hrať, je to kreatívne, myslím si, že to asi najlepšie vystihuje môjho manžela, ktorý bol veľmi kreatívny a povedala by som hravý a nebol strnulý,“ pokračovala Langošová.

Ján Langoš sa narodil v roku 1946 v Banskej Bystrici. V roku 1989 sa stal spoluzakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu a bol jednou z hlavných postáv Novembrovej revolúcie na Slovensku. Podľa primátora mesta Petra Gogolu by Banská Bystrica mala byť hrdá na všetkých svojich slávnych rodákov, či už patrili do staršej, alebo novodobej histórie. „A Ján Langoš do tej histórie určite patrí,“ konštatoval primátor.

Pamiatku Langoša si uctili aj hudbou

„Vnímame akýsi dlh histórii, že sa dosiaľ nepodarilo spracovať dielo, ktoré by poskytlo informáciu o dianí v novembri'89 v Bystrici. Preto som sa rozhodol dať dokopy tím ľudí, ktorí budú schopní takéto dielo spracovať,“ priblížil Gogola v súvislosti s novembrom 1989. Malo by ísť o multimediálne CD, ktorého základnou časťou by bol dokumentárny film prinášajúci sedem príbehov aktérov novembrových udalostí a to, ako ovplyvnili ich život a dianie v Banskej Bystrici. Verejnosť môže materiály, amatérske videá či fotografie, ktoré urobila v novembri, posielať na e-mail, ktorý pre tento účel Gogola zriadil – november@gogola.sk.

Po slávnostnom akte nasledovala voľná diskusia venovaná spomienke Jána Langoša a kultúrne vystúpenia hudobných skupín Plastic people of the Universe Revival, Regale a interpreta Petra Janku, ktorý pri tejto príležitosti zložil pieseň na počesť odkazu Jána Langoša.

Text a foto: Barbora Winterová, tlačová tajomníčka mesta Banská Bystrica.

Odkaz Jána Langoša zvečnil pamätník: Hold mu prišiel vzdať aj primátor Gogola
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM