Jakub Forgács Správy

Od dávok k platenej práci: Nový džob si našlo 40 dlhodobo nezamestnaných Bystričanov

Vďaka pilotnému projektu Od dávok k platenej práci sa v Banskej Bystrici podarilo zamestnať 40 poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Tento krok ocenila aj monitorovacia komisia z Bruselu, ktorá túto iniciatívu vyzdvihla ako príklad dobrej praxe pre celonárodné projekty.

Ilustračný obrázok k článku Od dávok k platenej práci: Nový džob si našlo 40 dlhodobo nezamestnaných Bystričanov
Zdroj: Dnes24.sk

Zástupkyňa Európskej komisie a členovia Monitorovacieho výboru Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia sa stretli v priestoroch Mestského úradu s primátorom mesta, projektovým tímom, partnermi projektu a zamestnávateľmi ohľadom národného projektu Od dávok k platenej práci. Výber Banskej Bystrice nebol náhodný. Mesto dlhodobo realizuje sociálnu politiku na lokálnej úrovni s dôrazom na potreby jednotlivých cieľových skupín, či už sú to starí ľudia alebo občania v sociálnej núdzi, odkázaní na pomoc a krízovú intervenciu.

Komisia poukázala na úspešné dosahovanie výsledkov

Mesto Banská Bystrica vyčleňuje z rozpočtu mesta na sociálnu politiku približne šesť percent z celkového rozpočtu. „Sociálna pomoc a sociálne služby občanom sa zabezpečujú vďaka viaczdrojovému financovaniu aj zásluhou profesionálneho prístupu zamestnancov odboru sociálnych vecí, pričom vlastné zdroje mesta sa pohybujú na úrovni približne štyridsiatich percent z celkového objemu vynakladaných finančných prostriedkov. Ďalšie zdroje sú kryté z finančných príspevkov a dotácii zo štátneho rozpočtu, približne tridsať percent a približne tridsiatimi percentami sa podieľajú aj klienti odoberajúci sociálne služby,“ informoval na stretnutí primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Cieľom návštevy členov monitorovacieho výboru a zástupcu Európskej komisie v Banskej Bystrici bolo poukázať na úspešné dosahovanie výsledkov pri národnom pilotnom projekte „Od dávok k platenej práci“, ktorý je zameraný na prepájanie služieb zamestnanosti s poskytovaním sociálnych služieb pre dlhodobo nezamestnaných. Partneri projektu sú Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, Krajská rozvojová agentúra Banská Bystrica a Centrum vzdelávania neziskových organizácií.

Projekt zamestnáva dlhodobo nezamestnaných

„Projekt je finančne podporený zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu, a to nenávratným finančným príspevkom vo výške 297 463,05 eur. Mesto sa na spolufinancovaní podieľa vo výške päť percent (15 655,95 eur). Národný projekt „Od dávok k platenej práci“ odštartoval v apríli 2012 a potrvá do novembra 2013,“ uviedla hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

Prostredníctvom medzitrhu práce, ktorý je definovaný ako dočasne podporované zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných poberateľov dávky v hmotnej núdzi, našlo zamestnanie 40 Banskobystri­čanov. „Zamestnávateľmi medzitrhu práce sú mestské príspevkové a neziskové organizácie, ako aj podnikateľské subjekty, ktoré majú v predmete činnosti komunálne služby (ZAaRES, MIS, údržba ciest a komunikácií, Jozef Ganz, Iceko-Onyx, Kampa) a práce vo všeobecnom záujme (Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých),“ pokračovala Kanisová.

Banská Bystrica pôjde príkladom

„Zástupkyňu Európskej komisie z Bruselu Miriam Toplanskú a členov monitorovacieho výboru, medzi ktorými bol Albert Németh, generálny riaditeľ Sekcie riadenia Európskeho sociálneho fondu alebo Alena Bašistová, generálna riaditeľka Fondu sociálneho rozvoja, projekt Od dávok k platenej práci zaujal a veľmi pozitívne sa vyjadrili o jeho výsledkoch,“ ozrejmila Kanisová.

Napriek tomu, že politika zamestnanosti je v kompetencii štátu, realizácia tohto projektu na lokálnej úrovni za využitia miestneho potenciálu a zdrojov môže byť príkladom kooperatívneho riešenia vysokej úrovne nezamestnanosti za účasti partnerov zo štátnej správy, samosprávy či mimovládnych organizácií.

V rámci svojho programu navštívili hostia aj Komunitné centrum Kotva, ktoré sa nachádza priamo v objektoch núdzového a dočasného bývania a nízkoprahové denné centrum pre deti a rodinu Kotvička. Obe tieto zariadenia financuje v plnom rozsahu mesto Banská Bystrica zo svojho rozpočtu. „Členovia monitorovacieho výboru sa vyjadrili, že v pripravovanom národnom projekte nastavia parametre a metodiku aj pomocou príkladov dobrej praxe, ktorú mali možnosť vidieť v Banskej Bystrici,“ dodala na záver hovorkyňa.

Text a foto: Martina Kanisová

Od dávok platenej práci: Projekt nášho mesta zaujal aj komisiu z Bruselu
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM