Monika Obrtalová Rôzne

Od 1. júla čakajte veľké zmeny v mestskej doprave

Od 1. júla začnú v banskobystrickej MHD platiť nové tarifné podmienky. Novinkou sú 30 dňové časové lístky, pričom za základný mesačný lístok zaplatí cestujúci 20 eur a za zľavnený 10 eur. Zároveň platí, že výška cestovného za jeden prestup pri platbe

V režime bezplatnej prepravy zostávajú deti do dovŕšenia šiesteho roku veku, držiteľ preukazu ŤZP na invalidnom vozíku a jeho sprievodca, nevidiaca osoba a pes, príslušníci mestskej polície v uniforme, detský kočík s dieťaťom a jeden jeho sprievodca. Novinkou je bezplatné cestovné pre sprievodcu dieťaťa v babyvaku. Do siete MHD bude, aj na základe pripomienok verejnosti, zaradená nočná linka, na ktorú sa vzťahuje osobitné cestovné. Pre cestujúcich občanov nad 70 rokov veku stanovuje cenový výmer vo forme evidenčného cestovného vo výške 0,01 eur. Výška základného cestovného hradeného v hotovosti zostáva nezmenená na úrovni 0,60 eur, základné cestovné pri platbe dopravnou kartou je 0,50 eur.

Od júla 2011 zavádza Dopravný podnik mesta Banská Bystrica do systému mestskej hromadnej 19 nových moderných nízkopodlažných ekologických trolejbusov. „Rozhodli sme sa zachovať výšku základného cestovného najmä preto, aby sme cestujúcu verejnosť motivovali k využívaniu prostriedkov MHD. Ak sa Banskobystričania rozhodnú vymeniť svoje osobné auto za nový moderný trolejbus, ktorý ich dovezie do centra, prinesie to benefit nielen pre ekológiu, ale bude to zároveň znamenať pokles enormného počtu vozidiel v centre mesta. Štatistiky uvádzajú, že denne prejde Banskou Bystricou popri Hrone 45 tisíc motorových vozidiel. Chceme, aby sa verejnosť pri cestovaní v rámci mesta stále viac rozhodovala radšej pre moderné prostriedky MHD, než pre osobné autá,“ konštatuje primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM