Monika Obrtalová Rôzne

Ochorení na chrípku je viac ako vlani

Aj keď chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Banskobystrickom kraji klesla v tomto týždni v porovnaní s uplynulým o vyše 13 percent a na chrípku o takmer 9 percent, podľa štatistík RÚVZ v Banskej Bystrici je výskyt týchto ochorení vyšší ako vl

V prípade akútnych resiračných ochorení je to o necelých 8 percent a v prípade chrípky o vyše 22 percent. Všetky okresy Banskobystrického kraja s výnimkou okresov Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom, ktoré sú bez aktivity, hlásia sporadický výskyt týchto ochorení.

Najvyššia chorobnosť na ARO sa udržuje v okresoch Banská Bystrica, Veľký Krtíš a Krupina. Chorých na chrípku je najviac v okrese Veľký Krtíš, Revúca a Lučenec. Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO a chrípku u detí do päť rokov. Potom nasledujú vekové skupiny školákov a stredoškolákov. U dospelých je chorobnosť pomerne nízka.

Komplikácie sa vyskytli v každej vekovej skupine, najviac však u detí vo veku od 6 do 14 rokov. Išlo hlavne o zápaly stredného ucha, zápaly dutín a ojedinele aj o zápal pľúc. V 16. kalendárnom týždni neeviduje banskobystrický RÚVZ ani jeden prípad ochorenia na pandemickú chrípku.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM