Monika Obrtalová Rôzne

Ochladenie a zrážky priniesli pokles hladín peľu

Ochladenie a zvýšená zrážková činnosť posledných dní priniesli pokles hladín peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Najvyššie hladiny peľu tráv sú ešte stále v oblasti monitorovacích staníc v Banskej Bystrici a Žiline. Ich koncentrácie však už zača

Na celom území Slovenska sa k nim však pridružili veľmi vysoké hladiny spór plesní. Hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová uviedla, že okrem toho bol v ovzduší ešte peľ skorocelu, štiavu, mrlíkov i ďalších bylín najmä z čeľade astrovitých a mrkvovitých. „Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých teda pomaly ustupuje a v najbližšom období bude dominovať peľ paliny a ambrózie. Sú z čeľade astrovitých a budú "kraľovať“ hlavne v auguste," uviedla vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ Janka Lafférsová.

Peľ paliny je silným alergénom. Kvitnúť budú aj ostatné byliny z čeľade astrovitých a v druhej polovici augusta sa pridá hlavne na južnom Slovensku ambrózia. V prípade silnejšieho južného prúdenia vzduchu k nám môže doviať peľ ambrózie aj z Maďarska a môže sa dostať až do Tatier. V Európe rapídne narastá alergia na túto burinu. Alergikom spôsobujú problémy hlavne dva druhy – ambrózia malá a ambrózia obrovská. Agresívny peľ paliny skrížene reaguje so všetkými ostatnými astrovitými rastlinami. Tolnayová upozornila, že pacienti precitlivení na peľ astrovitých rastlín si musia dávať pozor na rumanček. Všetky astrovité byliny často vyvolávajú skrížené reakcie po konzumácii zeleniny, ovocia a korenín.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM