Marcel Páleš Samospráva

Obyvatelia nášho kraja pristúpia opäť k volebným urnám: Začalo sa moratórium!

Druhé kolo volieb v Banskobystrickom kraji je už za dverami. Dnes ráno od 7:00 preto začalo platiť predvolebné informačné moratórium. V našom kraji bude obhajovať svoje kreslo Vladimír Maňka proti Marianovi Kotlebovi.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia nášho kraja pristúpia opäť k volebným urnám: Začalo sa moratórium!
Zdroj: Webnoviny.sk

Až do skončenia hlasovania do VÚC sú zakázané všetky propagačné aktivity v prospech alebo neprospech kandidátov, ktorí sa uchádzajú o priazeň voličov v sobotňajších voľbách predsedov piatich krajov.Predvolebné a volebné informačné moratórium trvá až do skončenia hlasovania, do soboty 23. novembra do 22:00. V praxi to znamená, že 48 hodín pred začiatkom 2. kola volieb predsedov piatich vyšších územných celkov (VÚC) a v deň volieb je akákoľvek volebná kampaň zakázaná.

Nesmú pribudnúť ani nové kusy starých plagátov

Počas volieb zákon zakazuje členom volebných komisií a členom odborných sumarizačných útvarov informovať o priebehu a výsledku volieb, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. V sobotu 23. novembra budú voliči voliť predsedov samosprávnych krajov v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

Volebná kampaň k sobotňajšiemu 2. kolu v poradí štvrtých volieb do orgánov samosprávnych krajov, sa začala vyhlásením výsledkov 1. kola volieb, ktoré sa konalo v sobotu 9. novembra. Obce mali zo zákona na volebnú kampaň do začiatku októbra vyhradiť plochu na vylepovanie predvolebných plagátov. Všetci kandidáti a kandidujúce politické subjekty mali na nich dostať rovnaký priestor.

Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov Evy Chmelovej moratórium v praxi znamená, že pred jeho začiatkom vylepené plagáty môžu ostať, no nesmú k nim pribudnúť nové. Zároveň sa nesmú robiť žiadne propagačné aktivity v prospech alebo neprospech kandidátov. Zapisovateľka ÚVK upozorňuje, že volebné komisie nemôžu informovať o priebehu hlasovania ani o účasti voličov.

Už v sobotu bude aj u nás rozhodnuté

Zákon o voľbách do orgánov samosprávnych krajov v časti venovanej kampani hovorí, že „členovia volebných komisií a členovia odborných (sumarizačných) útvarov nesmú poskytovať informácie o priebehu a výsledku volieb až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania“. Okrskové volebné komisie zároveň musia podľa Chmelovej „zachovať absolútnu nestrannosť“. Nemôžu napríklad ako vzorovú ukážku postupu pri hlasovaní použiť hlasovací lístok, na ktorom zakrúžkujú meno reálneho kandidáta.

Druhé kolo volieb do orgánov samosprávnych krajov sa uskutoční v sobotu 23. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr. Všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. V piatich krajoch vrátane toho nášho si voliči zvolia svojho krajského predsedu.

V Banskobystrickom kraji zvedie súboj o kreslo predsedu súčasný šéf Vladimír Maňka s Marianom Kotlebom. Maňka získal v prvom kole hlasovania 49,47 percenta voličských hlasov, Kotleba oslovil 21,30 percenta ľu­dí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM