Monika Obrtalová Rôzne

Obrie bábky pozývajú na Anderleho Radvaň

Obrie bábky britského súboru Walking Tall Theatre Company boli dnes popoludní na Námestí SNP v Banskej Bystrici pozvánkou na II. ročník Medzinárodného festivalu tradičného bábkového divadla Anderleho Radvaň 2011. Festival sa koná v dňoch 2. – 3. sept

Ako povedal riaditeľ festivalu Juraj Hamar, na Radnici a na banskobystrickom námestí sa uskutoční viac ako 20 vystúpení tradičných európskych bábkarov zo siedmich európskych krajín. „Účinkujúcich jednotlivcov i súborov je dohromady 12 a všetci sú už v Banskej Bystrici,“ pripomenul. Na festival prijali pozvanie McCormick Puppets z Írska, Professor Clive Chandler a Walking Tall Theatre Company z Veľkej Británie, Teatro D. Roberto z Portugalska, Instituto delle Guaratelle z Talianska, maďarské súbory Mikropódium a Mikropódium Családi Bábszínház a Teatro Pimprle z Českej republiky. Domáce súbory budú zastupovať Teatro Carnevalo a Tyjátr.

Súčasťou dnešného programu je aj slávnostné otvorenie festivalu na Radnici, spojené s vernisážou výstavy „S drôtom v hlave – o ľudových bábkach a bábkaroch“ a krstom knihy Juraja Hamara „Hry ľudových bábkarov Anderlovcov z Radvane“. Festival nesie meno ľudového bábkara Antona Anderleho, ktorý patril medzi najvýraznejšie osobnosti európskeho ľudového bábkarstva. Predstavenia, v ktorých približoval repertoár kočovných bábkarov, poznali diváci na celom svete. Jeho pamiatke je venovaný dnešný multimediálny program „Hommage á Anderle“, v ktorom vystúpia Rastislav Anderle, Juraj Hamar, Ján Palovič a ďalší. Festival vyvrcholí v sobotu 3. septembra o 19:00 hodine predstavením Fantoccini, Fantoccini v podaní írskeho súboru McCormick Puppets.

Zdroj: TASR Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM