Jakub Forgács Kultúra

Obrazy starej Bystrice: Spoznajte maľby osobností aj premien mesta pod Urpínom

Bystričania dostali jedinečnú príležitosť. Na vlastné oči môžu uvidieť vzácne maľby z najstaršej zbierky bystrickej galérie, ale aj spoznať spôsob, akým sa reštaurovali.

Ilustračný obrázok k článku Obrazy starej Bystrice: Spoznajte maľby osobností aj premien mesta pod Urpínom
Zdroj: Dnes24.sk

Spoznať spôsoby starostlivosti o umelecké diela a postup ich obnovy budú môcť návštevníci podujatia Ako sa reštaurovali obrazy starej Bystrice, ktoré sa koná vo štvrtok 25. augusta o 17:00 v Bethlenovom dome Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici. Ako v tejto súvislosti uviedla jej PR manažérka Zuzana Medzihorská, špecializovaný program podujatia sa bude týkať reštaurovania a ošetrovania nielen galerijných zbierok a diel.

„Návštevníkov prevedieme výstavou ‚Obrazy starej Bystrice – zreštaurované‘. Známy reštaurátor Miroslav Slúka priblíži proces náročného reštaurovania kolekcie malieb z najstaršej zbierky galérie na príkladoch portrétov a krajinomalieb od významných maliarov Jozefa Božetecha Klemensa, Dominika Skuteckého, Júliusa Flache, či Milana Laluhu,“ povedala PR manažérka. Dodala, že účastníci podujatia sa dozvedia viac aj o bežnej starostlivosti o obrazy a spoznajú tipy a triky na ošetrenie od profesionálneho reštaurátora.

Verejnosť bude mať podľa jej slov zároveň jednu z posledných príležitostí prezrieť si aj samotnú výstavu a reštaurátorský projekt ‚Obrazy starej Bystrice – zreštaurované‘, ktorá je v priestoroch Bethlenovho domu inštalovaná do 28. augusta. „Výstavná prehliadka predstavuje doteraz menej známe a dlhodobo nevystavované reprezentatívne obrazy, ktoré z dôvodu poškodenia a zlej kondície zostávali uschované v galerijnom depozite. Zostavenie reprezentatívnej kolekcie tematicky reflektuje históriu, špecifiká, osobnosti a premeny mesta Banská Bystrica,“ zakončila Medzihorská.

Pozrite si v našej fotogalérii aj dobové fotografie spred roku 1945!

Čítajte tiež:

KOMPLETNÝ PROGRAM Radvanského jarmoku: Tohtoročné lákadlá podujatie za podujatím

V auguste majú Bystričania o zábavu postarané. TOP 10 akcií druhej polovice prázdnin

Foto: ilustračné

Historické FOTO Banskej Bystrice spred roku 1945
13
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM