Jaroslav Dodok Správy

Banskobystrické námestie zaplnilo až 2 000 učiteľov, pozrite si to!

Transparenty, vlajky a šály, neobmedzený štrajk a poriadne nespokojní učitelia. Na Slovensku sa dnes začal najväčší štrajk zamestnancov škôl. Aj v Banskej Bystrici sa učitelia spojili a bojovali za desaťpercentné zvýšenie platov a zlepšenie financovania školstva.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrické námestie zaplnilo až 2 000 učiteľov, pozrite si to!
Foto: Jaroslav Dodok

,,Situácia, čo sa týka účasti, je v Banskej Bystrici veľmi dobrá. Odhadujem účasť približne na 2 000 ľudí, sme ňou veľmi milo prekvapení. Záujem z našej strany o to, aby sa školstvo zlepšilo je jednoznačný. Prišli nás podporiť učitelia z celého Banskobystrického kraja, z Trenčianskeho kraja a dokonca tu vidíme pedagógov aj z Oravy," hovorí Martin Maták, podpreseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Učitelia začali štrajkovať dnes o 6. hodine ráno a na väčšine školách potrvá štrajk tri, či najviac štyri dni. Dĺžku štrajku môže ovplyvniť hlavne situácia na školách, prípadne zmeny postoja vlády, či centrálny štrajkový výbor, ktorý môže rozhodnúť o prerušení alebo ukončení protestu.

,,Ja nechcem byť zlým prorokom, ale štrajkovali aj lekári a pre nich sa peniaze našli. A pre učiteľov sa už peniaze nenájdu? Sme niečo iné ako lekári?" myslí si jedna z učiteliek na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Pedagógov neodradilo ani chladné počasie

O tom, že učitelia prejavili skutočný záujem vybojovať lepšie podmienky pre školstvo, svedčia aj transparenty z Krupiny, zo Žiaru nad Hronom, ale aj zo spomínaného Trenčínu.

,,Minister financií, minister školstva, či premiér hovoria, že nie je na platy učiteľov. Je, len ich treba nájsť. A myslím si, že ani hľadať dlho nemusíme, len treba rozumne hospodáriť. Myslím si, že v parlamente je peňazí dosť," hovorí otvorene učiteľ s 11 ročnou praxou.

Odborári hovoria, že maturitám neublížia

,,Maturity v podstate trvajú tri týždne, lebo je tam ministerstvom školstva stanovený termín, od kedy do kedy sa majú uskutočniť. Ak chceme v tomto termíne urobiť dvojdňový, či trojdňový štrajk, maturity môžeme prerušiť, ale určite nie zastaviť," priznal podpredseda OZPSAV, Martin Maták.

,,Sú aj iné formy protestu, preto sa študenti zatiaľ nemusia báť," dodal Maták.

OBRAZOM: Megaštrajk na Slovensku: Tisíce učiteľov vyrazili na námestia
1
Galéria
OBRAZOM: Takmer dvetisíc učiteľov zaplavilo Bystrické námestie!
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM