Monika Obrtalová Kultúra

Obrázky z jednej sekundy

Viete koľko obrázkov je potrebné vytvoriť pre 8-minútový animovaný film? Na túto otázku, ale aj mnoho ďalších zo sveta animovaného filmu odpovedal známy umelec a výtvarník bulharského pôvodu Penčo Kunčev, ktorý dnes v priestoroch Štátnej vedeckej kni

Penčo Kunčev je výtvarník a režisér animovaných filmov, ktorý sa tomuto umeniu venuje od polovice osemdesiatych rokov. Výstavu nazval symbolicky Obrázky z jednej sekundy, aby návštevník pochopil čo všetko sa ukrýva za jednou sekundou na filmovom plátne. “Dá to veľa práce a námahy vytvoriť napríklad osem minútový animovaný film. Potrebujete na to aspoň 4000 obrázkov, na ktorých pracujem zhruba päť až šesť rokov,” povedal bližšie o náročnosti tohto povolania Kunčev, ktorý doteraz nepoužíva na vytvorenie animovaných obrázkov nijakú počítačovú technológiu. “Všetko robím ručne a do najmenších detailov. Obávam sa však, že v súčasnej modernej dobe je tento spôsob výroby animovaných obrázkov už zastaraný a o pár rokov ho už nebudem mať kde využiť,” vysvetľuje Kunčev, ktorý zhotovené obrázky pretavuje na klasický 35 milimetrový fil­m.

Rozprávky z dielne Penča Kunčeva si môže pamätať najmä staršia generácia. Príkladom sú vtipné príbehy o bábätku a jeho dobrodružstvách, ktoré na televíznych obrazovkách bežali ešte vo vtedajšom Československu. Práve kresby z tohto seriálu si môžete pozrieť na výstave Obrázky z jednej sekundy. //“Príbeh o bábätku patrí medzi moje srdcové záležitosti. Vznikol v koprodukcii Štúdia animovaných filmov Sofia a Filmového štúdia bratislavskej Koliby. Robil som na ňom roky a získal aj mnoho medzinárodných ocenení,” //pýši sa svojim dielom autorov výstavy, ktorý zožal úspech aj na Medzinárodnom festivale animovaných filmov pre deti BIBIANY a festivale Bienále animácie Bratislava. Okrem príbehu o bábätku sú v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice vystavené aj obrázky z animovaného filmu Modrooká luna, ktorý bol za socializmu kvôli erotickému podtónu zakázaný, a obrázky k pripravovanému filmu Ruže v noci. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená až do konca februára.

moo

vystava_obrazky
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM